Terug naar site

Alibaba steunt Hongkong

Column IEX 30 november 2019

30 november 2019

De belangstelling voor de beursgang van Alibaba in Hongkong is groot. Het bedrijf heeft sinds 2014 een beursnotering in New York. Door een tweede notering in Hongkong kunnen nu ook Chinese beleggers via de stock connect tussen Hongkong, Sjanghai en Shenzen beleggen in Alibaba. De Chinese overheid heeft nog geprobeerd om Alibaba te strikken voor een notering in Sjanghai of Shenzen. Dat is niet gelukt. Alibaba kiest voor de kennelijke chaos in Hongkong.

Als China een echte economische wereldmacht wil worden, dan heeft het land een sterk financieel centrum nodig. Ondanks alle inspanningen kunnen Sjanghai en Shenzen nog niet op tegen Hongkong. Dankzij het principe van ‘één land, twee systemen’ heeft Hongkong een hoge graad van autonomie, waardoor het voor beleggers een relatief veilige uitvalsbasis is in Azië.

China wil de controle over Hongkong niet uit handen geven. De kans dat de inwoners nog meer vrijheid krijgen van Peking is dan ook bijzonder klein. Het Amerikaanse Congres heeft een wet aangenomen die de aparte handelsstatus van Hongkong koppelt aan mensenrechten. De Chinezen zien dat als inmenging in een binnenlandse aangelegenheid. Maar hard ingrijpen door Peking is geen optie. De beelden van een tweede Tiananmen zullen het land meer kwaad dan goed doen. Direct ingrijpen door het Chinese volksleger betekent bovendien het einde van Hongkong als financieel centrum. China snijdt daarmee te diep in eigen vlees. Veel waarschijnlijker is de weg der geleidelijkheid. Dat doet China namelijk ook in Tibet en Xinjiang, al zullen de Tibetanen en de Oeigoeren daar anders over denken.

Ook in Hongkong steunt de meerderheid de protesten tegen Peking. Met geduld en de geleidelijk toenemende invloed van Peking zal een deel van de ontevreden bevolking emigreren naar landen als Canada, Australië en de Verenigde Staten. Daar staat, net als in Tibet en Xinjiang, de import van Han-Chinezen tegenover. Nu al wordt Hongkong overspoeld door afgestudeerden uit het Chinese vasteland.

Een financieel centrum bestaat uit meer dan gebouwen, infrastructuur en een juridisch systeem. Er moeten ook goede scholen, theaters, clubs en musea zijn. Zie bijvoorbeeld hoe lastig het is om een goed alternatief te vinden voor Londen.

Belangrijkste bezwaar tegen Shenzen of Sjanghai als financieel centrum is de aanwezigheid van kapitaalcontroles. Als China een financieel centrum op het vasteland wil, dan moet het financieel in vergaande mate liberaliseren. Dan is een papieren compromis in Hongkong voor de Chinese leiders een beter alternatief.

De beurs van Hongkong blijft dit jaar achter en staat 20% onder het hoogste punt van begin 2018. Vanuit het vasteland van China kopen Chinese beleggers elke maand voor miljarden aan aandelen. Per saldo is de beurs op tien keer de winst en een dividendrendement van 4 procent goedkoop. Met de komst van Alibaba stijgt die waardering, maar samen met Tencent geeft Alibaba de beurs wel meer financiële dynamiek. Voorlopig blijft de Parel van de Oriënt dan ook het financiële centrum van China.