Bill Ackman, de man achter Pershing Square, investeerde afgelopen maand in Strive Asset Management. Woke verwijst naar wakker geworden, vooral wat betreft sociaal onrecht jegens minderheden. Strive belegt niet in ESG-aandelen omdat die op één lijn wordt gesteld met ‘woke’. Het is daarmee de eerste ‘anti-woke’ asset manager in de wereld. Fondsmanager Ramaswamy die net als Ackman aan Harvard heeft gestudeerd, heeft een boek geschreven met de titel ‘Woke, Inc: Inside Corporate America’s Social Justice Scam’. Volgens hem is er geen ruimte voor politieke opvattingen in het bedrijfsleven.
Een andere investeerder in Strive is Peter Thiel, een supporter van Trump en nu ook van J.D. Vance, de auteur van ‘Hillbilly Elegy’. Hillbilly Elegy gaat over de kansloze jeugd van de schrijver in Middletown, Ohio, en van iemand die er alsnog wat van weet te maken. Het boek stond vooral in de belangstelling tijdens de verkiezingsrace tussen Clinton en Trump. Vance is net genomineerd voor de Republikeinse zetel van Ohio in de Senaat.
Ramaswamy is een sponsor van de Republikeinen in Ohi0 en wil Strive Asset Management daar ook vestigen. Hoewel hij aangeeft dat politiek geen plek heeft in het bedrijfsleven, zijn de betrokken bij Strive dus behoorlijk politiek actief. Strive heeft op dit moment 20 miljoen dollar onder beheer, maar hij heeft grootste plannen. Het moet groter worden dan de drie grootste Amerikaanse asset managers: Blackrock, Vanguard en State Street, bij elkaar 20 biljoen dollar in activa. Volgens Ramaswamy zijn die asset managers meer bezig met ‘stakeholders’-kapitalisme, waarvoor ze het geld van hun cliënten misbruiken.
Larry Fink ontkent dat ‘stakeholder-kapitalisme’ een politiek karakter heeft en al helemaal niet dat het ‘woke’ is. Toch is er de laatste tijd veel kritiek op met name ESG-beleggen. Tarik Fancy, een klokkenluider bij Blackrock zelf beschuldigde het bedrijf van greenwashing. Het deed onvoldoende om daadwerkelijk aan te sturen op verandering. Sinds Fancy zijn daar verschillende klokkenluiders bijgekomen, allemaal met min of meer dezelfde boodschap. ESG-beleggen gaat over marketing en niet over de zo noodzakelijke veranderingen in de maatschappij. Recent was er zelfs een inval van de Bafin bij DWS, die zit er na Wirecard kennelijk wat meer bovenop.
Nu staat Ackman geregistreerd als een Democraat. Hij geeft aan dat hij op verschillende onderdelen andere inzichten heeft, maar wat ze gemeen hebben is dat de grote asset managers simpelweg te groot zijn geworden. Dat is vooral het gevolg van passief beleggen. Dat zorgt er voor dat financiële markten niet goed meer functioneren. Bedrijven die groot zijn in de index ontvangen het meeste kapitaal, niet de meest winstgevende bedrijven Het allocatiemechanisme van financiële markten werkt daardoor niet goed en dat gaat ten koste van innovaties, groei van de productiviteit en daarmee economische groei.
Nu is de index op dit moment een bijzondere verzameling van bedrijven. Aan de ene kant zijn er de tech-bedrijven die nog altijd zwaar wegen in de index. Het resultaat is dat slechts enkele bedrijven meer dan een kwart van de index omvatten. Aan de andere kant van het spectrum zitten de zombie-bedrijven. Die konden in de afgelopen jaren overleven, omdat de rente laag was. De markt maakte in die tijd geen onderscheid tussen goede en slechte bedrijven, ook omdat de rentelasten over de schulden vrijwel nihil waren. Nu de rente stijgt komen deze zombiebedrijven in de komende jaren in de problemen.
Overigens zijn er al wel meer fondsen en ETFs die gelieerd zijn aan de Republikeinen. Zo heeft Point Bridge een GOP Stock tracker ETF met de tickercode MAGA. Door de concentratie in oliebedrijven staat deze portefeuille dit jaar in de plus.
In het najaar zijn er mid-terms elections in de Verenigde Staten. Op dit moment is Biden de minst populaire president ooit, zelfs minder populair dan Trump. De politiek in de Verenigde Staten is extreem gepolariseerd, zo extreem dat de vraag mag worden gesteld of het politieke systeem nog wel werkt. Nu wordt de politiek ook de beleggingswereld binnengeloodst en dat kan eigenlijk alleen maar ten koste van het rendement gaan. Voorlopig is het een randverschijnsel, maar wel één die snel aan populariteit kan winnen.