Terug naar site

Bedrijfsobligaties passen weer in portefeuille

3 oktober 2022, Invesment Officer

5 oktober 2022

In de afgelopen twaalf maanden was het rendement op bedrijfsobligaties maar liefst min 22 procent. Het effectieve rendement op investment grade bedrijfsobligaties is daardoor nu gestegen tot 5,5 procent bij een duration van iets meer dan 6 jaar. Dat is in lijn met het rendement dat volgens de fiscus wordt gehaald op beleggingen en waar dit jaar 31 procent belasting over moet worden afgedragen. Tegelijkertijd geven de meeste banken nog altijd geen rentevergoeding op rekening-courant, maar daar hoeft tegenwoordig dan ook geen belasting meer over te worden betaald. 

Jarenlang was er geen droog brood te verdienen in de obligatiemarkt. Met de lage of zelfs negatieve rentes wist de belegger vooraf dat de uitkomst uitsluitend negatief zou zijn. Zelfs de rol als buffer op het moment van een correctie op de aandelenmarkt was verdwenen, dat is nu goed te merken. Het gevolg was dat een zeer defensief risicoprofiel met goed fatsoen niet meer kon worden geadviseerd. Dan was een spaarrekening, weliswaar zonder rendement, maar ook geen risico, een beter alternatief. Het betekende ook het failliet van de neutrale of gebalanceerde portefeuille, een portefeuille die in de decennia daarvoor juist een met aandelen vergelijkbaar rendement had laten zien, maar met de helft van het risico. Door de extreme koersverliezen op obligaties is nu ook de neutrale portefeuille weer terug. 

Een jaar geleden waren de vooruitzichten voor obligatiebeleggers uiterst somber. De inflatie liep al op, maar de rente bleef laag. Er was geen scenario te bedenken waarin er met investment grade obligaties een reëel positief rendement overbleef. Het was zelfs mogelijk dat in de komende tien jaar het reële rendement per jaar zelfs gemiddeld 2 procent negatief zou zijn. Door de sterke rentestijging is al dat negatieve rendement samengebald in twaalf maanden. Tijd om wat positiever te worden. In een recessie blijven de verliezen voor investment grade obligaties beperkt en door de hogere duration dan bij high yield profiteren ze ook nog eens van de dalende rente gedurende een recessie. High yield obligaties zien juist de kredietverliezen in en na een recessie fors oplopen. Hoewel het huidige rendement op high yield in ieder geval weer toonbaar is, is feitelijk niet veel meer dan het scenario van een zachte landing verdisconteerd, in ieder geval geen recessie. 

Het grote verschil tussen investment grade obligaties en high yield obligaties zijn de kredietverliezen. Investment grade bedrijfsobligaties zijn obligaties met een kredietbeoordeling van BBB-/Baa3 of hoger. Het hoogste defaultpercentage in enig jaar voor AAA, AA, A en BBB-bedrijfsobligaties is volgens S&P achtereenvolgens 0 procent, 0,38 procent, 0,39 procent en 1,02 procent. Nu ligt de kredietopslag op BBB leningen al snel boven de 2 procent, een jaar geleden was dat nog 1 procent. In ieder geval voldoende vergoeding voor het te lopen risico. Als dat wordt afgezet tegen high yield obligaties met een kredietbeoordeling van BB, B en CCC dan zijn de historische default-percentages in het slechtste jaar achtereenvolgens 4,22 procent, 13,84 procent en 49,28 procent. Bovendien ligt het terugwinningspercentage bij een default in investment grade hoger dan bij een default in high yield. Wel is de rentegevoeligheid van investment grade bedrijfsobligaties hoger dan bij de normaal gesproken korter lopende high yield obligaties. 

Dankzij de sterk gestegen rente in de obligatiemarkt is een obligatieportefeuille ook weer een alternatief voor spaarders. Veel obligatiebeleggers werden in de afgelopen jaren gedwongen om te sparen, maar kunnen nu weer terugkeren naar de obligatiemarkt. Een rendement van meer dan 5 procent kan ook goed concurreren met allerlei online mogelijkheden om geld uit te lenen. Meestal ligt de vergoeding niet zo veel hoger dan 5 procent en daar komt dan nog wel een hoger krediet- en liquiditeitsrisico bij. Als deze aanbieders echt willen concurreren met investment grade bedrijfsobligaties dan moet de rentevergoeding toch wel een stuk hoger liggen dan 5 procent. 

In een recessie is het zelfs mogelijk dat deze bedrijfsobligaties het beste rendement laten zien in een portefeuille. Veel risicovolle activa staan dan onder druk, terwijl de rente met 1 of 2 procent kan dalen. Samen met het couponrendement kan er een rendement van meer dan 10 procent uit de bus komen. Dat is weliswaar minder dan het huidige inflatiepercentage van 17,1 procent, maar het is niet zo waarschijnlijk dat het inflatiepercentage over 12 maanden nog steeds boven de 10 procent uitkomt. Een positief reëel totaalrendement in een recessie ligt dus in het verschiet en daarmee passen bedrijfsobligaties weer prima in een beleggingsportefeuille, al zullen de mensen die een jaar geleden zijn ingestapt wel even moeten slikken.