Terug naar site

Beleggen met het sterkste team

Financial Investigator, 27 Mei 2021

27 mei 2021

Biodiversiteit betekent letterlijk verscheidenheid van leven. Het zorgt voor een krachtig ecosysteem. Een goede belegger streeft naar maximale diversiteit, in het team en in de portefeuille. 

Een ecosysteem is een complex systeem van interacties tussen levende groepen planten, mensen en dieren en de omgeving waarin ze leven. De tegenhanger van ecosystemen zijn monoculturen, bijvoorbeeld een groot maisveld of een sojaplantage. Door gebrek aan variatie zijn monoculturen kwetsbaar voor ziektes en aantasting door micro-organismen. Zodra er een plaag uitbreekt, verspreidt deze zich snel over alle gewassen met dezelfde eigenschappen. Als die gewassen ook nog eens genetisch identiek zijn, zijn allemaal op dezelfde manier kwetsbaar voor de plaag. Goed functionerende ecosystemen zijn dynamisch en veranderen door de tijd. Ze hebben een veel groter aanpassingsvermogen en kunnen omgaan met onbekende of nieuwe situaties. De hoge biodiversiteit in een zo’n ecosysteem werkt als een verzekering. Als het ene niet werkt, dan zijn er nog voldoende andere mogelijkheden. Afname van de biodiversiteit maakt ecosystemen kwetsbaar. Het vernietigen van de habitat, het gebruik van pesticiden, vervuiling, de introductie van exoten en klimaatverandering moeten daarom worden bestreden.  

Een goed functionerend bedrijf mag ook worden gezien als een ecosysteem. Helaas hebben veel bedrijven de neiging om uniform volgens vaste processen te werken. Creativiteit wordt gezien als risico, buiten de lijntjes kleuren een doodzonde. Als er wat fout gaat, moeten de fouten worden bestreden met wet- en regelgeving. Dat zijn dan wetten die voor iedereen gelden. Als er een fout zit in zo’n wet, dan zijn opeens al die bedrijven in zo’n systeem ook kwetsbaar. Er is sprake van een systeemfout, iets wat maar moeilijk gerepareerd kan worden door het gebrek aan diversiteit. Toevallig blinkt de financiële wereld uit in wet- en regelgeving. Een gemiddelde ambtenaar hoeft zich aan minder regels te houden dan een medewerker van een financiële instelling. Al die regels maken het systeem inherent zwakker, het aanpassingsvermogen wordt geminimaliseerd. Niet is zo traag als het aanpassen of implementeren van wet- en regelgeving.  

Toch is het mogelijk om te voldoen aan de wet- en regelgeving en tegelijkertijd te bouwen aan een krachtig bedrijf. Dat kan door bewust te sturen op diversiteit. Dat is namelijk niet verboden, sterker nog er zijn zelfs landen waar diversiteit via de wet wordt afgedwongen. Succesvolle bedrijven houden er al jaren rekening mee. Ik liep eens een keer door een lange due diligence questionnaire van een grote Zwitserse bank en één vraag viel mij op, namelijk welk deel van het personeel een CFA-opleiding had voltooid. Ik ging er van uit dat die score niet hoog genoeg kon zijn, maar het bleek dat een te hoge score meteen zorgde voor een ‘red flag’. De reden was een gebrek aan diversiteit. Al die CFA’s denken hetzelfde, zien elkaar in het weekeinde, de kinderen zitten bij elkaar op school etc. en dat werd gezien als een risico, een indicatie van Groupthink. Beleggingsteams horen divers te zijn, want juist die moeten zich kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Net als natuurlijk een beleggingsportefeuille, waar diversificatie wel algemeen is geaccepteerd. Nu de rest nog.