Terug naar site

Beursexperts: Beleggen in het Japanse monetaire experiment

Fiancieel Dagblad 4 augustus 2018

5 augustus 2018

Al vijf jaar is de Japanse centrale bank bezig met een ongekend monetair experiment. De groei moet aangejaagd en de inflatie omhoog, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Is het dan wel verstandig om je geld te beleggen in Japan?

'Japan was lange tijd een land dat wij min of meer hebben genegeerd. Pas vanaf 2011, na de Tohoku-aardbeving en de correctie die daarop volgde op de Japanse aandelenmarkt, hebben we een positie genomen. En toen Shinzo Abe een jaar later premier werd, hebben we die positie snel verhoogd naar een forse overweging.

Abe probeert met zijn ‘Abenomics’ de Japanse economie te optimaliseren. En het potentieel is enorm. Diensten maken 80% van de hele economie uit. En Japan is de helft zo productief als de VS. De service die je in Japan krijgt is dan ook ongekend. Bij een benzinestation staan meteen vijf man klaar om je te helpen.

Sinds de komst van Abe zijn de bedrijfswinsten zo sterk gestegen dat de waardering nog steeds laag is. Daarnaast hebben de bedrijven nog een flinke kaspositie, terwijl er nog nooit zoveel dividend is uitgekeerd en zoveel aandelen zijn ingekocht.

Japan profiteert daarnaast sterk van de wereldwijde economische groei en vooral van de investeringscyclus. Ook ligt de Japanse maatschappij in veel opzichten ver voor op het westen. Denk aan vergrijzing, circulaire economie, alternatieve energie, robotica, elektrische en zelfsturende auto’s. Japan is het eerste land met een 5G-netwerk.

De groei in Azië biedt Japan in de toekomst nog vele aantrekkelijke exportmarkten. Ik ben dus niet somber. Het land is op dit moment de sterkst overwogen regio in portefeuille.'