Return to site

Beursexperts: Zijn we getuige van een knappende bitcoin zeepbel?

Financieel Dagblad 16 september 2017

· Financieel Dagblad

‘Dit lijkt me een klassiek voorbeeld van een zeepbel. Deze week trok JPMorgan-topman Jamie Dimon een vergelijking met de tulpenmanie van de zeventiende eeuw. Die vergelijking was niet helemaal terecht, want de tulpenmanie had nog enige substantie. Zonder tulpenbol hadden we nu geen tulpenindustrie gehad.

De bitcoin is echt lucht. Het is windhandel. Natuurlijk gevoed door het ruime beleid van centrale banken en onder het mom van innovatie. Maar dat is inmiddels helemaal onderuitgehaald: er zijn nu iets van 1110 verschillende cryptovaluta’s en zelfs de grote munten zoals bitcoin kampen met splitsingen. Al die initial coin offerings vertonen grote gelijkenis met de ipo’s van de dotcombubbel. Het koersverloop gaat precies volgens het zeepbelpatroon, met een fase van grote euforie.

Je zou nog kunnen zeggen dat de onderliggende techniek van blockchain wat waard is. Maar ook die is gehypet. Als ik in de fintechwereld rondvraag wat je ermee kan, dan krijg je bijvoorbeeld iets te horen over toepassingen in de effectenhandel. Maar als je doorvraagt, wordt je doorverwezen naar een techneut die het je ook niet kan uitleggen.

Wat me verbaast, is dat iedereen vrij gemakkelijk kan zien dat het gewoon lucht is. Gelukkig is de totale markt voor cryptovaluta's zo klein dat als het allemaal implodeert, het geen impact op de beurzen of de economie zal hebben.'

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK