Terug naar site

China, aandelen en obligaties

Geen pauze in het streven naar vooruitgang: Xi Jinping

6 maart 2019

China is de tweede economie ter wereld, maar is vaak nauwelijks vertegenwoordigd in beleggingsportefeuilles. Dit jaar worden grote stappen gezet waardoor het Chinese gewicht van aandelen en obligaties in indices sterk wordt vergroot. Beleggen in China is opeens een stuk actueler. Het Chinese overheidsbeleid zorgt bovendien voor betere diversificatiemogelijkheden voor beleggers in een door de dollar gedomineerde wereld.

Hoger gewicht A-aandelen

MSCI kondigde op 28 februari aan dat het gewicht van Chinese A-aandelen in de MSCI indices vanaf mei 2019 in drie stappen zal worden verhoogd van 5% tot 20%. Daardoor stijgt het gewicht in de MSCI Emerging Market index van 0,8% naar 3,3%. De Chinese A-aandelenmarkt is na de Amerikaanse aandelenmarkt de grootste aandelenmarkt ter wereld. Op het moment dat alle A-aandelen worden meegenomen zal China ongeveer de helft van de MSCI Emerging Market index omvatten. Dit betekent dan waarschijnlijk meteen het einde van de Emerging market index in die vorm. Net als nu met Japan zullen veel beleggers dan een specifieke allocatie in Chinese aandelen overwegen. Het hogere gewicht van China zorgt nu al voor een grotere acceptatie van A-aandelen bij beleggers. Emerging market beleggers kunnen zich dan gaan richten op India. Door de buitenlandse belangstelling neemt het belang van een goede corporate governance voor Chinese bedrijven toe, precies wat Peking wil. De vele buitenlandse beleggers zullen mogelijk ook het karakter van A-aandelenmarkt veranderen. Deze markt wordt nu nog gedomineerd door binnenlandse particuliere beleggers. Die zorgen voor behoorlijk wat volatiliteit. Buitenlandse beleggers focussen meer op fundamentele ontwikkelingen op lange termijn. Op dit moment heeft nog altijd ruwweg de helft van de beleggers in opkomende markten geen A-aandelen in portefeuille. Naarmate het gewicht in de index toeneemt, worden veel beleggers min of meer gedwongen om toch naar deze markt te gaan kijken.

Chinese markten dit jaar fors hoger

De aandelenmarkt van Shanghai staat dit jaar 20% hoger, die van Shenzen zelfs 30%. Desondanks staan beide markten nog altijd duidelijk beneden de toppen van eind 2017 en begin 2018. De volumes benaderen de niveaus van 2015. De Chinese aandelenmarkten reageren vooral op de verbeterde liquiditeit dankzij de versoepeling van het monetaire en fiscale beleid en op de vorderingen in de onderhandelingen met de VS op handelsgebied. Particuliere beleggers zijn kennelijk net als toen bang om de boot te missen. Aangezien beleggende particulieren in China vaak werken met geleend geld kan dit zorgen voor een tegenreactie van de autoriteiten. Om nieuwe excessen in de kredietverlening te voorkomen zullen monetaire impulsen zullen minder groot zijn dan in het verleden. Het accent van de Chinese autoriteiten ligt steeds minder op economische groei en steeds meer op financiële stabiliteit. China zal waarschijnlijk als verliezer uit de bus komen in het handelsconflict met de VS, maar een handelsdeal met de VS is goed voor de Chinese aandelenmarkt en de renminbi. Een handelsdeal betekent overigens niet dat de koude technologieoorlog tussen China en de VS voorbij is. Dit is niet goed voor technologie-aandelen, zowel in de VS als China.

Groeidoelstelling omlaag

De Chinese economische groei neemt af. Waar vorig jaar de groeidoelstelling nog op 6,5% (gerealiseerd 6,6%) stond, verlaagde premier Li Keqiang de doelstelling voor 2019 naar een bandbreedte van 6 tot 6,5%. Meteen wordt geroepen dat dit het laagste groeipercentage is in dertig jaar, maar dat is ook niet zo vreemd. China is nu al de 2e economie ter wereld en de vraag is eerder of China voor of na het jaar 2030 de VS zal inhalen. De groeibijdrage van China aan de wereldeconomie zal ook bij 6% economische groei groter zijn dan ooit. Door de groei van de afgelopen jaren is de bijdrage bij 6% dit jaar groter dan bij 10% groei tien jaar terug.

Focus op inflatie

Dit jaar is het dertig jaar geleden dat de opstand op een Tiananmenplein werd neergeslagen. Ook voor de Chinese leiding was dit een traumatische gebeurtenis die nog steeds van invloed is op het huidige beleid. De studenten aan de Chinese universiteiten waren immers de kinderen van de heersende elite. Een tweede Tiananmenopstand moet tegen elke prijs worden voorkomen. Eén van de oorzaken van de opstand toen was een inflatie van rond de 20%. Wat dat betreft is het Chinese monetaire beleid vergelijkbaar met dat van de Bundesbank, ook het Duitse monetaire beleid is geworteld in het hyperinflatietrauma honderd jaar geleden. Toen zo’n beetje elke centrale bank in de wereld de rente op nul zette, was er in China altijd nog sprake van een positieve rente. Dat is positief voor beleggers in Chinese obligaties.

Chinese obligaties in wereldindex

De opname van Chinese obligaties in verschillende obligatieindices zorgt er voor dat ook buitenlandse obligatiebeleggers steeds meer in China zijn geïnteresseerd. Nu bezit buiten China nog vrijwel niemand Chinese obligaties, maar vanaf april worden ze opgenomen in de Bloomberg Barclays Global Aggregate Index. Dat betekent dat 20 maanden daarna Chinese obligaties 6% van deze index gaan uitmaken. Passieve beleggers die deze belangrijke index volgen zullen meteen een positie krijgen in Chinese obligaties. En andere leveranciers van indices willen alleen al om commerciële redenen niet achterblijven. Actieve obligatiebeleggers zullen zich de vraag moeten stellen of ze ook hierin gaan beleggen. En aangezien de Chinese obligatiemarkt de afgelopen jaren de best presterende obligatiemarkt was, is de verleiding groot.

Diversificatie, financiële stabiliteit en groei

Het grotere gewicht van Chinese aandelen en obligaties in indices is een duidelijk streven geweest van de Chinese overheid. Samen met het Belt & Road initiatief streeft China naar meer economische en financiële invloed in Azië en de wereld. Verder wil China, zeker na de recente conflicten met de VS, minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Dat is niet eenvoudig voor een land met de grootste positie in Amerikaanse Treasuries. Dat betekent dat buitenlandse handelspartners in plaats van de dollar de renminbi zullen moeten accepteren. Renminbi die ze dan kunnen aanhouden in Chinese obligaties en aandelen. Financiële stabiliteit en een gematigde inflatieontwikkeling helpt daarbij. De goudprijs uitgedrukt in Renminbi is al langere tijd opmerkelijk stabiel. Nu China ook afstevent op een structureel tekort op de lopende rekening komt de vraag op of de Chinese munt gaat fungeren als reservemunt. Nu is het voor het vervangen van de dollar nog veel te vroeg, maar tegelijkertijd is de beweging interessant, vooral voor beleggers. Het betekent namelijk dat Azië met de toenemende financiële stabiliteit en een lagere afhankelijkheid van de dollar aantrekkelijk is, alleen al uit oogpunt van diversificatie. Toenemende stabiliteit betekent al snel hogere waarderingen. Azië is niet langer een warrant op de wereldeconomie en dollar, maar vanuit waarderings-, liquiditeits- en groeiperspectief structureel aantrekkelijk voor beleggers.

[i] Geen pauze in het streven naar vooruitgang Speech Xi Jinping voor het 19e Nationale Congres.