Terug naar site

Crypto Tesla

Fondsnieuws 9 februari 2021

9 februari 2021

Afgelopen maandag kwam het jaarverslag van Tesla uit en daarin stond dat Tesla 1,5 miljard dollar aan bitcoin heeft gekocht en dat het bedrijf deze positie ook nog wil uitbreiden. Dat lijkt een vreemde stap voor een producent van elektrisch aangedreven auto’s, maar Elon Musk twittert regelmatig over bitcoin en de digitale munt dogecoin. Overigens is die 1,5 miljard minder dan een tiende van de totale kaspositie van 19,4 miljard eind vierde kwartaal en veel minder dan 1 procent van de marktkapitalisatie van inmiddels 813 miljard dollar, jawel. Die kaspositie is niet het gevolg van de bedrijfsactiviteiten, maar het resultaat van een aandelenemissie eind vorig jaar. Gratis geld. Tegelijkertijd is 1,5 miljard dollar meer dan twee keer de totale jaarwinst van Tesla in 2020. Het jaar 2020 was bovendien het eerste jaar dat Tesla winst maakte en daarmee is er dus meer in bitcoin geïnvesteerd dan het bedrijf ooit aan winst heeft gemaakt. Die 1,5 miljard is ook gelijk aan het R&D budget in 2020. De bitcoin steeg uiteraard op dit nieuws, zelfs tot boven de 43.000 dollar en heeft daarmee ook een marktkapitalisatie van meer dan 800 miljard dollar, vrijwel net zo groot als Tesla. Tesla geeft aan dat klanten binnenkort ook een auto kunnen kopen met bitcoin, blijkbaar is 1,5 miljard nog niet genoeg.

Veel bedrijven houden grote kasposities aan. Tesla geeft aan dat deze stap is ingegeven om meer rendement te maken op liquiditeiten. Door de extreem lage en zelfs negatieve rente gaan wel meer mensen gekke dingen doen. Maar Elon Musk mag een vreemde vogel zijn, voor veel CEO’s heeft Musk wel degelijk een voorbeeldfunctie. Eerder dit jaar kocht betaalbedrijf Square al 50 miljoen dollar aan bitcoin. Meerdere bedrijven zullen waarschijnlijk het voorbeeld van Tesla volgen. Toch roept de stap van Tesla ook discussies op over de governance. Kan Elon Musk dit in zijn eentje beslissen. Bovendien is het hoogst ongebruikelijk dat een CEO eerst op twitter met #bitcoin aangeeft wat het bedrijf daarna gaat kopen. Het is niet de eerste keer dat Musk wordt aangesproken op zijn tweets. Verder overschaduwt de aankoop van bitcoin het slechte nieuws over de vele recalls en de vragen en klachten uit China over de kwaliteit en veiligheid van Tesla’s. Het moet niet veel gekker worden, Chinezen die klagen over de veiligheid van de westerse auto’s.

Als Tesla de bitcoins gekocht heeft op de gemiddelde koers in januari dan heeft het op maandag circa 220 miljoen dollar verdiend aan de gestegen bitcoinkoers. Het is wat het is. Op basis van een sterk gestegen aandelenkoers haalt Tesla geld uit de markt en door dit te investeren in bitcoin wordt er meer geld gecreëerd. Een Argentijnse centrale bankier droomt hiervan. Verder zijn tweets van Musk uitstekend in staat om markten in beweging te brengen. In januari gaf Musk aan dat hij de online shopping site Etsy leuk vond, omdat hij daar een pet had gekocht voor zijn hond. Het aandeel opende meteen 8 procent hoger. Idem met het aandeel CD Projekt dat meer dan 15 procent steeg. Vorig jaar twitterde Musk dat het aandeel Tesla te hoog stond en de koers daalde uiteraard op dat bericht. Overigens zijn speculerende autoproducenten niet nieuw. Ongeveer een eeuw geleden speculeerde de oprichter Durant van General Motors met geld van het bedrijf. Durant was een gokker en een speculant op de aandelenmarkt. Op het eind had Durant een positie van bijna 1 miljard in aandelen, maar hij verspeelde dit allemaal in de crash van oktober 1929. Het was niet de laatste keer dat GM moest worden gered. Na de Grote Financiële Crisis moesten alle Amerikaanse autobedrijven door de overheid worden gered. Als nu de koers van bitcoin daalt, krijgt wellicht Tesla ook een bailout. Straks gaat de Fed nog bitcoin kopen om te zorgen dat er niet te veel Amerikaanse bedrijven omvallen. Vreemde nieuwe wereld.