Op het moment dat de Britse beurs daalt, komt het door Brexit of door het feit dat het Coronavirus de Britten harder heeft getroffen dan de rest van de Europa. Beide verklaringen zijn onzin. Er is geen beurs ter wereld waar zo veel multinationals zijn genoteerd als in Londen. De Britse beurs is daardoor voor meer dan 80 procent afhankelijk van de ontwikkelingen in rest van de wereld. Dat de Britse beurs (-20 procent) toch achterblijft bij de rest van Europa (-7 procent) heeft vooral te maken met de sectorsamenstelling. Zo heeft de sector IT in het VK een gewicht van slechts 1 procent, tegen bijna 30 procent in de Verenigde Staten. Wel goed vertegenwoordigd zijn de sectoren energie en financieel. Energie had begin dit jaar en gewicht van 14,4 procent tegen 4,3 procent in de Verenigde Staten. Dat maakt nogal wat uit als zo’n sector in waarde halveert. De financiële sector had begin dit jaar een gewicht van 20 procent in het VK tegen 10 procent in de VS. In de VS daalden de koersen van de banken en verzekeraars met 20 procent, Europabreed met 50 procent. Als wordt gecorrigeerd voor de afwijkende sectorweging en de slechte koersprestatie van Europese financials dan staat de FTSE 100 dit jaar op -3 procent en niet op -20 procent.
Die – 3 procent voor de Britse beurs is toevallig gelijk aan het rendement op de DAX, één van de beter presterende beurzen dit jaar. Nu was de DAX de afgelopen jaren door het dieselschandaal een echte achterblijver, dus dat mag ook wel een keer. Maar de DAX is een herbeleggingsindex, dus het koersrendement ligt lager. Bovendien heeft de DAX geen sector Energie. Bij eenzelfde gewicht voor de sector Energie als in het VK zou de DAX nog eens ruim 7 procent lager staan. De DAX heeft wel financials, maar Deutsche Bank is dit jaar een opmerkelijke witte raaf met een positief rendement. Gelukkig konden de Duitsers net op tijd Wirecard in de DAX krijgen om het rendement weer wat te drukken. Per saldo presteert de DAX slechter dan de FTSE 100. Er is ook een beurs die bovengemiddeld profiteert van de sectorverdeling en dat is Denemarken. De goed presterende sector Farmacie vormt meer dan de helft van het indexgewicht. Denemarken heeft geen energiesector en de financiële sector weegt slechts enkele procenten. Wat Denemarken wel heeft zijn bedrijven die goed scoren op het gebied van duurzaamheid, ook dat is dit jaar een belangrijke plus. Met meer dan 20 procent winst is het de best presterende aandelenmarkt dit jaar.
De Britse beurs is wel goed gepositioneerd voor een cyclisch herstel van de wereldeconomie en de daarbij behorende sectorrotatie. Een sterke koerscorrectie in de IT-aandelen zal de FTSE 100 niet raken, maar er zijn maar weinig beurzen met maar liefst 11 mijnbouwbedrijven in de index. Samen met de zwaarwegende sectoren energie en financieel lijkt het de ideale beurs voor de contraire belegger. Toeval wil dat in de komende twee weken er een deal moet komen over Brexit. Als het er echt om gaat dan gaan de luiken dicht. Er wordt niet meer gecommuniceerd met de pers. Dat is meestal een teken dat er een overeenkomst aan zit te komen. Pas als er over en weer verwijten komen, weten we dat de deal is mislukt. Na vier jaar Brexit-onderhandelingen lijkt het onmogelijk om de uitkomst te voorspellen. In dergelijke gevallen helpt vaak de stelregel dat zelfs de meest onvoorspelbare dictators verrassend rationeel zijn als het er om spant. Ongelukken gebeuren, maar zijn de spreekwoordelijke uitzondering. Een deal tussen het VK en de Europese Unie zou goed nieuws zijn voor de Britse beurs. Wederom is correlatie niet hetzelfde als causaliteit. Een deal komt dan juist op een moment dat de overmaat aan cyclische aandelen op de Britse beurs profiteren van het economische herstel van de wereldeconomie.
Photo by David Dibert on Unsplash