Op 5 november gaat Ant Group naar de beurs. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 313 miljard dollar. Dat is nagenoeg gelijk aan de marktkapitalisatie van JP Morgan. Ant Group wil in totaal 34,4 miljard dollar ophalen en dat is groter dan de recente beursgang van Saudi Aramco. Daarvoor was Alibaba, de moeder van Ant, de recordhouder met haar beursgang in 2014. Ant Group krijgt een dubbele notering in Shanghai en in Hongkong. De notering is een mijlpaal voor de ontwikkeling van het Chinese financiële systeem, speelt een rol in het streven om van de renminbi een reservemunt te maken en kan een startpunt zijn voor een verdere rally in Chinese aandelen.
Ant is bekend van Alipay, maar het is meer dan een betaalbedrijf. Meer dan de helft van de omzet komt uit digital wealth management, online lenen en online verzekeren. En dat allemaal via de ‘superapp’ van Alipay, een ecosysteem met verschillende diensten, van online winkelen tot restaurantbeoordelingen. De Chinese overheid heeft er voor gekozen op na de Grote Financiële Crisis vol in te zetten op fintech en niet op de verdere groei van banken en verzekeraars. Peking zag dat banken en verzekeraars een belangrijke negatieve rol speelden in de vorige crisis. Bovendien was het een ontwikkeling waar overheden maar met moeite greep op konden krijgen. Zo’n groot verlies van controle is voor de Chinese Communistische Partij een te grote stap. Fintech maakt het mogelijk om de banken te omzeilen. De opmars van digitaal betalen in China in de afgelopen tien jaar is dan ook opmerkelijk. In China is het gemakkelijker om te betalen met het lezen van een QR-code dan met andere betalingsmiddelen. Er zijn steeds meer winkels waar betalen met contant geld of een credit-card niet mogelijk is, alleen met Alipay of WeChat. Dankzij dit digitale betalingsverkeer is de controle vanuit de overheid optimaal. Zwart geld is verleden tijd en illegale activiteiten worden snel opgespoord.
Die controle van Peking maakt het mogelijk dat de renminbi ook buiten China kan worden gebruikt als betaalmiddel. Nu nog zijn er kapitaalcontroles, waardoor China een eventuele vlucht van renminbi uit China kan tegenhouden. Maar op het moment dat de digitale renminbi wordt geïntroduceerd, kan China ook buiten de landsgrenzen volledig controle houden. Zonder kapitaalcontroles neemt de kans dat de renminbi de status van reservemunt krijgt snel toe. Nu al noteert een groeiend deel van de olietermijncontracten in renminbi en heeft de Chinese Volksbank renminbi-swaplijnen met veel Aziatische landen. Op het moment dat er de renminbi een internationaal geaccepteerd betaalmiddel is geworden, betekent dit ook dat de financiële markten in renminbi optimaal moeten zijn ontwikkeld. Dat verklaart waarom Peking hecht aan een goede werkende obligatiemarkt en een goed werkende aandelenmarkt. De Arabieren en de Russen moeten hun renminbi wel ergens kunnen stallen. De kans neemt daarmee toe dat bij de volgende financiële crisis de wereld niet meer vlucht in de dollar, maar in de renminbi.
China wordt op dit moment door vrijwel iedereen onderwogen. Het begint al met een gewicht in diverse indices. Zowel bij aandelen- als obligatie-indices is dat niet meer dan een procent of vijf. Dat terwijl de kapitalisatie van de A-aandelenmarkt na de Verenigde Staten de grootste is in de wereld. China is al enige tijd de 2e economie ter wereld en gaat, mede dankzij de Coronacrisis, dit decennium de Verenigde Staten voorbij. Het Chinese monetaire beleid is lang niet zo extreem als in Europa en de Verenigde Staten (wat de status van China als veilige haven versterkt). Daardoor wint de renminbi aan kracht en neemt de kans op kapitaalvlucht af. Toch groeit de geldhoeveelheid in China op dit moment harder dan de nominale economie. De afgelopen tijd heeft de huizenmarkt daarvan geprofiteerd, maar nu lijkt de aandelenmarkt de volgende kandidaat. Vrijwel tegelijk met de beursnotering van Ant Group zal waarschijnlijk Biden de volgende president worden van de Verenigde Staten. Gelet op de confrontaties met Trump kan China dan opgelucht adem halen. Chinese aandelen zijn nu vaak op de helft gewaardeerd van de Amerikaanse tegenhangers, ondanks betere groeivooruitzichten. Bij een elkaar een uitstekende mix voor de start van een rally.