Return to site

De toegevoegde waarde van long/short equity voor een portefeuille.

Fondsnieuws 23 juni 2020

· Fondsnieuws

De toegevoegde waarde van long/short equity voor een portefeuille.

Een eenvoudige manier om de risico’s in de portefeuille te beperken is door short te gaan. Omdat de markt 70 procent van de tijd stijgt, is dit een kostbare exercitie. Een goed alternatief is een long/short equity fonds. Tegenover short-posities staan meestal veel grotere long-posities. Het is bovendien de ultieme vorm van actief beleggen, echt weg van de index. Bovendien helpt zo’n fonds bij het samenstellen van een gebalanceerde portefeuille.

Beleggers hebben een probleem. Het wordt steeds lastiger om een gebalanceerde portefeuille samen te stellen. In de eurozone is de rente zo laag dat obligaties geen rol meer spelen. Enkele beleggers waren de afgelopen jaren zo verstandig om als alternatief Amerikaanse staatsobligaties aan te houden. Dankzij een plus van 10 procent zorgden die dit jaar voor een buffer in portefeuille. Daardoor is de tienjaarsrente in de Verenigde Staten wel gedaald tot 0,7 procent. Even leken hogere kredietopslagen een alternatief te bieden, maar nu is het zoeken naar een evenwicht tussen stimulerende centrale banken en oplopende kredietverliezen. Centrale banken die grote delen van de obligatiemarkt hebben overgenomen. Veel institutionele beleggers worden gedwongen door wet- en regelgeving om te blijven beleggen in te dure staatsobligaties. Vrije beleggers hebben daar niets te zoeken, maar het is nog te vroeg om de helft van de porteuille in renminbi-obligaties aan te houden.

De bijzondere kwaliteit van long-short managers kwam vorige week aan het licht dankzij het Wirecard-schandaal. Dan McCrum van de Financial Times verdient een standbeeld, er zijn nog wat sokkels vrij. Met behulp van klokkenluiders schreef hij in een vroeg stadium dat het fout zat bij deze concurrent van Adyen. Iedereen lijkt te hebben gefaald: analisten, accountants en toezichthouders. Alleen long/short equity fondsen profiteren, die zaten massaal Wirecard short. Kennelijk lezen zij wel de Financial Times. Er zijn wel degelijk gewone aandelenfondsen die grote posities hadden in Wirecard, maar kennelijk was Wirecard toch de ideale short. Overigens zijn long/short fondsen lange tijd gehinderd door de Bafin, de Duitse toezichthouder, die op een gegeven moment zelfs verbood om aandelen Wirecard short te gaan.

 

Long/short equity fondsen hebben het in de jaren na de Grote Financiële Crisis niet gemakkelijk gehad. Door het ingrijpen van de centrale banken ontstond er een risk on/risk off scenario waarbij alle aandelen tegelijk stegen of daalden. Ook zorgde het ingrijpen van centrale banken uiteindelijk voor een zoektocht naar rendement en de Tina-beleggingsdwang. Noodgedwongen kocht men dan maar aandelenindextrackers. Dat zorgde voor een markt met een hoge onderlinge correlatie tussen aandelen. Het nemen van uitgesproken posities wordt dan niet beloond. Dat is nu anders. Door de opkomst van ESG-beleggen, waar een onderscheid wordt gemaakt tussen slechte en goede bedrijven. Door de Coronacrisis, vanwege het onderscheid tussen bedrijven met een goede balans en bedrijven met een slechte balans, of bedrijven met veel personeel en bedrijven met weinig personeel. Disruptieve innovaties zorgen voor een beperkte groep winnaars, maar voor een veel grotere groep verliezers. Verliezers die vaak makkelijker zijn aan te wijzen dan de winnaars. Dit jaar zijn de verschillen in rendement tussen aandelen zijn duidelijk toegenomen. Long/short fondsen die de juiste keuze maken worden nu wel beloond, zeker omdat ze hun toegevoegde waarde kunnen bewijzen tijdens een koerscorrectie.

Een typisch long/short equity fonds heeft het risicoprofiel van een gebalanceerde portefeuille. De short-posities zorgen voor een buffer die obligaties niet meer kunnen bieden. Het belang van het verliesbeperking moet niet worden onderschat. Na een halvering van de portefeuille moet die immers met 100 procent stijgen om weer op het oorspronkelijke niveau te komen. Cruijff zei het al, als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest. In de Fintech-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland is het 1 – 0.

Photo by Brian Kyed on Unsplash

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK