Terug naar site

De toekomst van vermogensbeheer

30 januari 2022

14 juni 2022

Vorige week kocht UBS voor 1,4 miljard dollar het Amerikaanse Wealthfront met bewaard vermogen van 27 miljard dollar. Wealthfront is een geautomatiseerde beleggingsdienst, opgericht in 2008. Het mag gezien worden als fintech, of beter gezegd een wealthtech-oplossing. Het is een forse prijs, maar een koopje vergeleken met de bedragen die in Nederland zijn betaald voor eerdere wealth-techbedrijfjes als Alex en Prittle. Nu heeft Wealthfront bijna 500.000 klanten. Die hebben dus gemiddeld iets meer dan 50.000 dollar op hun rekening staan bij Wealthfront. Verder rekent het bedrijf een jaarlijkse fee van 0,25 procent, dus dat is een omzet van een kleine 70 miljoen. Er zijn wel meer bedrijven die voor meer dan 20 keer de omzet worden verhandeld, maar niet veel. 

De aantrekkingskracht van Wealthfront is dat ze de jongere generatie aanspreekt, de generatie Z en de Millennials die gemiddeld per dag 6 uur naar hun mobiele telefoon staren. Dat zijn mensen die gewend zijn alles te regelen via een app, dus waarom dan niet zoiets saais als bankzaken. Bedenk dat mensen liever een afspraak hebben met de tandarts dan met hun bankier. UBS hoopt dat tussen al deze jonge vermogende Amerikanen veel toekomstige klanten zitten. Bovendien zit er aan de fintech-kant vast enige synergie waarvan UBS met 3,2 biljoen dollar onder beheer kan profiteren. Ralph Hamers, tegenwoordig CEO van UBS, wil de klanten van UBS dezelfde ervaring geven als de klanten van Netflix en Spotify. Relevante content op het juiste moment, een algoritme die alles in het werk zet om ervoor te zorgen dat ze abonnee/klant blijven. Vergeleken met andere websites van vermogensbeheerders biedt Wealthfront dan ook relatief veel echte content. Niet van het niveau hijgerige productpush, maar veel meer inhoud die moet voorkomen dat er grote fouten worden gemaakt op financieel gebied. Het investment office van Wealthfront komt steeds met nieuwe beleggingsideeën voor klanten. De omvang van Wealthfront heeft ook aandacht getrokken van de toezichthouder. In 2018 kreeg Wealthfront een boete van de SEC voor onterecht doorzetten van testimonials van klanten, het betalen van bloggers om Wealthfront aan te prijzen en een dikke onvoldoende op het gebied van compliance. Ook wat dat betreft zit er de nodige synergie met UBS. 

Zelfs met 27 miljard dollar is Wealthfront, als één van de grootste robo-advisers, relatief klein in de Verenigde Staten op het gebied van financieel advies. De markt bestaat hoofdzakelijk uit registered investment advisors (RIA’s) die bij elkaar het beheer voeren over 4,3 biljoen dollar aan activa. Het vermogen van de RIA’s groeide vorig jaar met meer dan 20 procent, sneller dan bij Wealthfront. Wealthfront is dan ook wel uniek vergeleken met andere robo-advisors doordat er desgewenst geen menselijke adviseur beschikbaar is. Andere robo-advisers hebben gaandeweg ingezien dat ze toch niet zonder menselijke adviseurs kunnen. Zie bijvoorbeeld Vanguard Personal Advisor Services, Schwab Intelligent Portfolios en Betterment. De applicaties van Betterment worden inmiddels gebruikt door meer dan 600 zelfstandige vermogensbeheerders. Tegelijkertijd is er sprake van consolidatie in de markt van zelfstandige vermogensbeheerders, waardoor de wealthtech-applicaties daar relatief snel kunnen worden ontwikkeld. Vorig jaar waren er meer dan 220 overnames op het gebied van zelfstandige vermogensbeheerders in de Verenigde Staten. Aanleiding is vaak de pensionering van de oprichters zonder dat er een plan is voor de opvolging, geen reclame voor mensen die er prat op gaan de financiële toekomst goed te kunnen uitstippelen. Gelukkig zijn er genoeg kopers, vorig jaar maar liefst 88. Tegenover elke koper stond dus iets meer dan twee verkopers. Die kopers zijn vooral geïnteresseerd in de winstgevende bovenkant van de markt. Wat dat betreft is het bijzonder dat UBS juist voor de verlieslatende onderkant kiest. 

Integratie van zelfstandige vermogensbeheerders is niet eenvoudig. Het duurde ongeveer vijf jaar voordat Schwab en TD Ameritrade waren geïntegreerd. De adviseurs van TD Ameritrade waren in eerste instantie aangewezen op een onpersoonlijk callcenter van Schwab en de doe-het-zelf website, waardoor ze te veel werden beperkt. Ook dat is aan het veranderen. De kopers hebben nu uitstekende platforms waar de verkopende partijen bijna plug-and-play op kunnen aansluiten. Zo heeft Goldman Sachs, direct na de strategische acquisitie van de zelfstandige vermogensbeheerder United Capital dit onderdeel samengevoegd met het FinLife technologieplatform en de overblijfselen van FolioFN. Samen met de kennis van Goldman op het gebied van kapitaalmarkten en assetmanagement, kan het bedrijf zo snel marktaandeel winnen in deze markt. 

De grootste trend in de markt voor vermogensbeheer zijn ook de toepassingen in de cloud. Dat zorgt er voor dat zelfstandige vermogensbeheerders efficiënt hun bedrijf kunnen runnen. Het heeft er ook voor gezorgd dat banken en traditionele partijen in één klap op achterstand staan door hun bestaande en vaak sterk verouderde IT-systemen. Zelfs de kleinste partijen kunnen hierdoor de concurrentie aan met de hele groten, met het voordeel van flexibiliteit en persoonlijke betrokkenheid als kers op de taart. De cloud maakt het ook eenvoudig om nieuwe partijen te laten aanhaken of nog sneller te groeien. Vermogensbeheer is opeens een bijzonder schaalbaar model geworden en dat verklaart ook de interesse van private equity. 

Het aardige van die nieuwe technologie is dat daardoor de adviseur beter in staat is om een persoonlijk advies te geven. Veel van het werk wordt immers uit handen genomen door de machine, zodat de adviseur zich kan richten op de zaken waar hij of zij een verschil kan maken. Dat zorgt ervoor dat er tegenover de hogere vergoeding die een levende adviseur vraagt, tegenwoordig nog meer toegevoegde waarde kan worden geleverd. Uiteindelijk hebben mensen bij de grotere beslissingen in het leven toch behoefte aan menselijke bevestiging en menselijk contact en die kan zelfs de beste robot niet leveren.