Return to site

Doe-het-zelf beleggen: vijf principes

Dichterbij januari 2014

· Wijzer

De meeste mensen denken dat beleggen complex is. Het tegendeel is echter waar. Meer complexiteit leidt vaak tot minder rendement. Zolang men maar vasthoudt aan enkele principes kan men goede resultaten behalen.

Het belangrijkste principe is het laag houden van de kosten. Uitgaande van een bruto jaarrendement van vijf procent zorgen één procent lagere kosten over een periode van 30 jaar voor een besparing die hoger is dan de oorspronkelijke inleg. Lagere kosten zijn tegenwoordig eenvoudig te realiseren met indexbeleggingen.

Het tweede principe is dat beleggers zich niet moeten baseren op rendementen uit het recente verleden. Ook professionele beleggers maken maar al te vaak de fout fondsen te kiezen die het in het in de afgelopen jaren goed hebben gedaan. Een dergelijke voorkeur zorgt veelal voor teleurstellende resultaten in de toekomst.

Het derde principe is spreiding. Spreiding over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Niet alleen bij aanvang, maar ook tussentijds. Er zijn twee momenten wanneer beleggers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in de portefeuille. Wanneer de markt omhoog spuit en wanneer die door het putje gaat. Dat zijn precies de momenten waarop diezelfde beleggers, ingegeven door emoties de grootste fouten maken. Het kan leiden tot impulsief gedrag of juist ontkennend gedrag. In het eerste geval handelt men ondoordacht, in het tweede geval handelt men niet waar men wel zou moeten handelen.

Dat brengt ons bij het vierde principe en dat is herbalanceren. Wanneer een bepaalde beleggingscategorie het al enige tijd goed heeft gedaan dan is het gewicht van die categorie in de portefeuille opgelopen. Het is dan verstandig om dit gewicht weer terug te brengen naar het oorspronkelijke gewicht. Zo wordt de portefeuille weer in balans gebracht. Herbalancerende beleggers handelen contrair, verkopen duur en kopen goedkoop.

Het vijfde principe is tijd. Met beleggen is een hoger rendement te behalen dan met sparen. Het nemen van risico wordt beloond. Risico wordt vaak gedefinieerd als het fluctueren van de koersen. Maar voor beleggers met een lange horizon is dat geen risico, maar juist een kans mits men blijft vasthouden aan bovenstaande principes. Op basis van die principes kopen lange-termijn-beleggers dankzij dergelijke fluctuaties laag en verkopen ze hoog.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK