Return to site

Een duurzaam hoger rendement

Financial Investigator column april 2020

· Fin Investigator

Met maatschappelijk verantwoord beleggen loopt Nederland voorop. Dat zorgt de komende jaren voor extra rendement. Zodra deze ‘alfa’ wetenschappelijk kan worden verklaard, is het bèta. Tijd om nu te profiteren.

 

Het is niet zo vreemd dat maatschappelijk verantwoord beleggen zorgt voor extra rendement. Op de vraag aan de beste beleggers of ze esg-criteria willen integreren, is vaak het antwoord dat ze dat al doen. Esg-data geeft beleggers meer inzicht in een bedrijf, in de strategie en in de kwaliteit van het management. Betrouwbare producten en diensten zijn essentieel voor hun reputatie. Dat zorgt voor loyale klanten en tevreden werknemers. Ook betalen de beste bedrijven een lagere rente. Lagere kosten, minder claims, een focus op de lange termijn, een hogere merkwaarde, beter risk management, een hogere winstgevendheid en een beter rendement op het eigen vermogen. Zo bezien is het logisch dat goed scorende esg-bedrijven een bovengemiddeld rendement laten zien.

 

Maar er is meer. Maatschappelijk verantwoord beleggen groeit snel. Dat betekent dat er veel geld toestroomt. Beleggers geven dus aan welke aandelen ze gaan kopen en verkopen. Zelfs als ze dat niet willen, wordt dat wel afgedwongen door wet- en regelgeving. Iedereen kan natuurlijk wachten tot er belasting op CO2 wordt geheven, maar het is beter om nu al de carbon footprint te verlagen. De groei van esg is vergelijkbaar met indexbeleggen. Voor actieve beleggers is het lastig om de forse geldstroom richting passief te verslaan, nu zal het lastig worden om een esg-portefeuille te verslaan.

 

In het verleden werd vaak maar één keer per jaar een esg-rapport opgesteld. Met behulp van big data, machine learning en kunstmatige intelligentie komen controverses nu direct bovendrijven. Beleggers die als eerste beschikken over die gegevens, weten hoe de rest daarop zal reageren.

 

Een groot voordeel van ESG-beleggen is dat het zich gemakkelijk weet aan te passen aan wijzigende omstandigheden. Dat is juist een probleem bij factorbeleggen, waar men wacht op wetenschappelijk bewijs. Geen wetenschapper erkent dat ESG een factor is. Toch zijn steeds meer beleggers er van overtuigd dat er een superieur rendement is te behalen met esg. Als het geen factor is, dan is het alfa. Alfa is immers niets meer dan nog niet verklaarde bèta. Wetenschappelijk onderzoek naar factorbeleggen is vaak gebaseerd op marktneutraal beleggen, door tegenover elke long-positie een short-positie te zetten. De shorts die slecht scoren op esg-gebied blijven niet alleen koersmatig achter. Ze zijn ook risicovoller en lijden vooral tijdens onrust grote koersverliezen.

 

Door de lage of zelfs negatieve rente hebben obligaties hun rol binnen de beleggingsmix verloren. Eén daarvan was de bufferfunctie op moment dat er een correctie is op de aandelenmarkt. Er zijn maar weinig mogelijkheden om een portefeuille te beschermen tegen het risico van een correctie, maar het short gaan van de index lijkt wellicht de meeste optimale. Alleen kost zo’n bescherming rendement, omdat de aandelenmarkt per saldo stijgt. Een puur esg long/short fonds is in dit opzicht het beste van twee werelden. Daarmee kan het bewijs geleverd worden voor de ESG-factor.

Photo Justdiggit. Doneer vandaag nog en help de planeet af te koelen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK