Return to site

Einde anderhalf meter

IEX juni 2020

· Iex

De anderhalf meter samenleving moest het nieuwe normaal worden. De wereld zoals we die kenden kwam niet met terug. Het is vooral dit vooruitzicht dat er voor zorgde dat sommige aandelen in de correctie in korte tijd implodeerden. Een lockdown van enkele maanden is zwaar, maar was nog wel te overzien. Een permanente afstand van anderhalf meter zou het acute einde betekenen van veel bedrijven. Gelukkig wordt ook hier de soep niet zo heet gegeten. Praktische oplossingen en de terugkeer van bestaande patronen hebben bijdragen aan het koersherstel van de afgelopen weken.

Een bedrijfstak die met anderhalf meter afstand niet rendabel is te krijgen, is de luchtvaart. Voor de crisis was er al sprake van flinterdunne marges. Het zou jaren duren voordat dit bedrijfsmodel kan worden aangepast op een halvering van het aantal passagiers. Bovendien zouden de vaste kosten er voor zorgen dat veel luchtvaartmaatschappijen dit niet zouden overleven. Net zoals veel andere nationale luchtvaartmaatschappijen is AirFrance KLM de facto genationaliseerd. De overheid heeft miljarden gestoken in het bedrijf. Tot die miljarden zijn terugbetaald mag het bedrijf geen dividend uitbetalen. Dividend gaan we de komende decennia dus niet meer zien. Warren Buffett gooide begin mei de handdoek in de ring en verkocht alle luchtvaartmaatschappijen in portefeuille. Hij had beter even kunnen wachten, want er wordt weer gewoon gevlogen. Een mondkapje volstaat, niks anderhalf meter. Wellicht zitten binnenkort de treinen ook weer vol.

De norm in de anderhalf meter samenleving is ook online werken, leren en winkelen. Deze online trend krijgt een forse impuls door de Coronacrisis, maar de behoefte aan menselijk contact blijkt zo hardnekkig dat bij de minste versoepeling van de regels het op straat weer druk is als vanouds. De hele dag op Zoom en Microsoft Teams heeft ook zijn nadelen, leren doe je fysiek op school en er zijn nu eenmaal zaken die je echt wil zien, proeven of ruiken voordat je tot aankoop overgaat. De aandelen van vastgoedbedrijven werden fors geraakt door het vooruitzicht op een permanente anderhalf meter samenleving, maar hulpmiddelen van plexiglas en strepen op de vloer zijn blijkbaar voldoende om kantoren, scholen en winkels weer te laten functioneren.

Anderhalf meter blijft niet beperkt tot vliegtuigen, kantoren, scholen en winkels. Dit beleid raakt zoveel bedrijven dat het in maart en april de vraag leek of de economie ooit van zo’n klap zou kunnen herstellen. Veel cyclische bedrijven werden dusdanig afgewaardeerd alsof er nooit meer sprake zou zijn van een opgaande fase in de economische cyclus. Maar in Noord-Azië zijn grote delen van de economie al weer op het niveau van voor de crisis. Wat dat betreft gaat alles snel in deze crisis. De snelste koersdaling ooit werd gevolgd door een even snel herstel. Centrale bankiers en overheden reageerden snel met monetair en fiscaal beleid, ondanks de snel oplopende werkloosheid. Nu lijkt het er op dat ook de economie sneller dan verwacht kan herstellen van de Coronacrisis. Dat kan alleen zonder de anderhalf meter samenleving.

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK