Terug naar site

Goudhaartje in de Senaat

Column IEX januari 2021

15 januari 2021

Het is aan Trump te danken dat de Democraten een meerderheid hebben behaald in de Senaat. Na de presidentsverkiezingen begin november heeft Trump er alles aan gedaan om alsnog tot winnaar te worden uitgeroepen. Meer dan 50 rechters hebben zich hierover gebogen en kwamen allemaal tot dezelfde conclusie: Joe Biden is de volgende president van de Verenigde Staten. Daarna zette hij de mensen die betrokken waren bij de organisatie van de verkiezingen onder druk, waaronder ook veel Republikeinen. Zelfs vicepresident Pence moest van Trump de overwinning van Biden blokkeren. Even speculeerde Trump zelfs op militaire interventie, met als gevolg dat generaals in het Pentagon direct aangaven dat ze de grondwet steunden en niet het individu. Blijkbaar geloofden voldoende Republikeinen in Georgia de president en gingen ze niet meer stemmen. Waarom het coronarisico lopen als de verkiezingen toch zijn gemanipuleerd? Waar de Republikeinse kandidaten in Georgia eind vorig jaar nog aan kop gingen, wonnen uiteindelijk beide Democraten. Dat betekent dat de Democraten een krappe meerderheid hebben in de Senaat. Geen blauwe golf, maar wel een blauw golfje.

De Democraten en de Republikeinen hebben elk 50 zetels. Vice-president Harris heeft dan de beslissende stem. Door deze krappe meerderheid is er minder vrees bij beleggers voor vervelende maatregelen als hogere belastingen en meer regulering. Er is altijd wel een Democratische senator die zo’n onpopulaire maatregel niet wil steunen. Tegelijkertijd lukt het wel om een meerderheid te krijgen voor een omvangrijk fiscaal steunpakket. Hogere overheidsinvesteringen en ook een verduurzaming van de economie liggen nu binnen handbereik. Democraten geven veel uit en daarom kon de tienjaarsrente in de Verenigde Staten voor het eerst sinds het voorjaar van 2020 boven de 1 procent uitkomen. Dat is goed nieuws voor de financiële sector. Met al die geplande investeringen en fiscale injecties is een Democratische meerderheid ook goed voor de Amerikaanse economie. Reken ook op een betere coördinatie van de aanpak van de coronacrisis. De uiteindelijke verkiezingsuitslag is dus eigenlijk precies goed, net als in het sprookje van Goudhaartje. Voldoende voor een forse impuls voor de economie, maar geen hogere belastingen en andere minder populaire maatregelen.

Met het blauwe golfje komt er ook een groen golfje. De linkervleugel van de Democraten wil graag een omvangrijke Green New Deal. Biden heeft aangegeven 2 biljoen dollar aan de bestrijding van de klimaatcrisis te spenderen. Aandelen van duurzame bedrijven hebben de afgelopen tijd uitstekend gepresteerd. Dat betekent wel dat de populaire duurzame bedrijven niet goedkoop zijn. Door het groene stempel zijn ze duurder dan hun grijze collega’s. De beste combinatie voor de komende maanden zijn bedrijven die door hun gevoeligheid voor de economische cyclus de afgelopen tijd juist zijn achtergebleven, maar die nu actief werken aan hun duurzame imago en reputatie. In Nederland zitten er vooral in de midkap-index bedrijven die de laatste tijd op dit gebied aan de weg timmeren. Dat wordt vrijwel direct beloond met stijgende koersen. Dat smaakt naar meer – zowel bij directies als beleggers - en dat zorgt voor een versnelling van de duurzame transitie. En dus ook voor meer rendement.

Photo by MIKE STOLL on Unsplash