Terug naar site

Groene wapenwedloop

Fondsnieuws 3 november 2020

3 november 2020

China wil voorop lopen op het gebied van groene technologie. Xi Jinping ziet een succesvol Chinees klimaatbeleid als een demonstratie van de superioriteit van het socialistische systeem. De koude oorlog tussen de Russen en de Amerikanen zorgde voor een ruimtewedloop. China kiest voor de groene wedloop. Het doel is meer dan alleen het bestrijden van de klimaatcrisis, het is ook een prestigekwestie geworden. Dit alles werd duidelijk na afloop van de plenaire behandeling van het 14e vijfjarenplan vorige week. Na de Amerikaanse verkiezingen zal blijken dat de Verenigde Staten die handschoen maar al te graag oppakt. Biden heeft biljoenen beloofd voor de Amerikaanse green deal. Reken op een verdere versnelling van investeringen in alternatieve energie en groene technologie.

De transitie van fossiele brandstoffen naar alternatieve energie zal door de Chinese plannen en de verschillende green deals in de komende jaren versnellen. Met het vertrek van Trump wordt de energietransitie een niet te stoppen fenomeen. Na de verkiezingen is dit mogelijk het eerste punt waarop Republikeinen en Democraten toenadering zoeken tot elkaar. Er zijn ook positieve neveneffecten. Zowel China als de Verenigde Staten willen graag zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Dankzij nieuwe technologieën om olie en gas te winnen heeft de Verenigde Staten dat in de afgelopen jaren bereikt. Wil ze zelfvoorzienend blijven, dan is ook daar de transitie naar alternatieve brandstoffen onontkoombaar. In China speelt daarbovenop ook het milieuaspect. De smog in de straten van Peking en Shanghai wordt gezien als een directe bedreiging voor het systeem en daarmee de Communistische Partij. Dankzij speciale programma’s is de lucht de afgelopen jaren snel schoner geworden in de Chinese steden.

De energiesector is een bijzonder kapitaalintensieve sector. Dat betekent dat met deze transitie biljoenen is gemoeid. Dure energiecentrales moeten sluiten en zo’n beetje elk vervoermiddel wordt vervangen door een duurzaam alternatief. De omvang van die investeringen is vergelijkbaar met de investeringen tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Zoiets is natuurlijk een opsteker voor de economie. Inclusief de verdubbeling van het aantal consumenten in de komende tien jaar, begint de jaren dertig van deze eeuw steeds meer te lijken op de jaren vijftig van de vorige eeuw, de tijd van wederopbouw en een sterke stijging van de consumptie. Dat is op de beurs niet onopgemerkt voorbij gegaan. Aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de energietransitie zijn dit jaar sterk gestegen, geholpen door het naar voren halen van green deals, de komende blauwe golf en nu dus ook door de Chinese wil om voorop te lopen.

Door deze ontwikkeling is er het waarderingsverschil tussen bedrijven op het gebied van alternatieve energie en de grote oliemaatschappijen groter dan ooit. De beste manier voor een oliemaatschappij om het eigen aandeel te laten stijgen is door te beloven dat alle kasstroom voortaan ingezet gaat worden voor de energietransitie. Indien de oliebedrijven de koersmatige afstraffing op de beurs willen stoppen, moet de knop om. Daarbij worden ze steeds meer geholpen door aandeelhouders. Wie graag een grote positieve impact wil, kan het best aandelen kopen van oliebedrijven en als aandeelhouder deze bedrijven er toe bewegen om groener te worden. Bij de oliemaatschappijen zitten de miljardenbudgetten, de enorme kasstromen, de projectkennis en het legioen ingenieurs waarmee de groene wapenwedloop kan worden gewonnen. Ondanks de enorme versnelling van de energietransitie blijven fossiele brandstoffen de komende decennia nog de belangrijkste energiebron, al was het alleen maar door die verdubbeling van de consumptie in de komende tien jaar. Toch is de energietransitie voor de oliemaatschappijen een grote kans. Nu kunnen ze stoppen met grote projecten die pas over 7 of 10 jaar rendabel worden. Investeren in alternatieve energie heeft veel sneller resultaat. Dat betekent een grote opsteker voor de winstgevendheid van oliemaatschappijen, juist op het moment dat de beursomvang van deze sector nog nooit zo klein is geweest.

Photo by Daniel Stub on Unsplash