Fed-voorzitter Powell heeft vorige week het groene licht gegeven om meer beleggingen in portefeuille op te nemen die beschermen tegen oplopende inflatie. Tot een inflatiepercentage van een procent of vier bieden aandelen voldoende bescherming, maar aandelen zijn geen alternatief voor obligaties. Grondstoffen worden wel gezien als veilige haven in deze monetaire gekte, maar grondstoffen geven geen coupon of dividend en zijn volatiel. Ze staan voor wat betreft duurzaamheid ook in een slecht daglicht. Grondstoffen bieden ook geen structurele risicopremie, sterker nog op lange termijn is de risicopremie op veel grondstoffen negatief. Er is één uitzondering en dat is hout. Hout groeit elk jaar en die groei is niet afhankelijk van de economie of de ontwikkeling op de beurs.
In de Verenigde Staten stijgt hout dit jaar sterker dan goud. Hout dat gebruikt wordt als bouwmateriaal is dit jaar met 60 procent gestegen, goud met 30 procent. De oorzaak ligt voor de hand: meer vraag dan aanbod. Begin dit jaar gingen veel houtzagerijen er van uit dat de vraag door Corona zou wegvallen, maar enkele maanden later ging iedereen massaal verbouwen en bijbouwen. Afgezien van het rendement zijn er meer redenen waarom hout een betere belegging is dan goud. Allereerst is er het milieu. Goudmijnen zijn notoire vervuilers. Hout is een ideaal middel om CO2 op te slaan, zeker als het daarna gebruikt wordt om huizen van te bouwen. Innovatieve technieken zorgen er voor dat hout ook gebruikt kan worden voor hoogbouw. Door het milieuvriendelijk te verduurzamen is het een prima alternatief voor vervuilende bouwmaterialen als cement en steen. Een bos zorgt er ook voor dat de aarde afkoelt, het is een veel effectiever middel om het klimaatprobleem aan te pakken dan de vaak veel duurdere alternatieven.
De voordelen van een belegging in hout blijven niet beperkt tot positieve impact op milieu en klimaat. Hout staat op land en dat is per definitie een schaars goed. De kans is groot we als gevolg van de versnelling van het duurzaamheidsbeleid meer zullen doen om regenwouden te beschermen. Het aanbod neemt dus af, maar de vraag niet. In de bouw is hout de ideale oplossing op Co2 te besparen of zelfs op te slaan. Verder wordt plastic vervangen door papier, vaak gemaakt van hout. Minder verstandig is om hout op te stoken, op korte termijn is het effect op het Co2-gehalte in de atmosfeer dan negatief.
Een boom groeit elk jaar. Als de houtprijzen laag zijn, dan kan een bos gerust nog een jaar langer groeien. Hoe groter de boom, des te beter de kwaliteit van het hout. Sinds 1993 is het gemiddeld rendement op hout in de Verenigde Staten maar liefst 8 procent per jaar, tegen gemiddeld 9,5 procent op aandelen. Minder goed dan aandelen, maar beter dan veel alternatieven zoals hedgefunds en zo’n beetje elk type obligatie. De komende jaren zal het rendement op obligaties niet in de buurt komen van deze percentages, maar dankzij de structureel positieve ontwikkelingen aan de vraagzijde kunnen houtprijzen verder stijgen.
Er zijn verschillende manieren om in hout te investeren. De meest voor de hand liggende manier is door een bos te kopen, maar niet elk bos is geschikt. In Nederland kost het onderhoud van een bos vaak meer geld dan het oplevert. Het vereist ook kennis en aandacht. Toch is driekwart van de Amerikaanse bossen in handen van particulieren. Een alternatief is een Timberland Reit (vastgoedfonds). Er zijn vier grote Amerikaanse: Potlatch, CatchMark, Rayonier en Weyerhauser. Aandelen die vaak gekocht worden voor het dividendrendement, ook omdat Reits 90 procent van de winst moeten uitkeren als dividend. Verder is er nog een Canadees (West Fraser Timber) en een Zweed (Svenska Cellulosa). Er zijn ook Etfs, maar daarin zitten ook papierbedrijven en producenten van verpakkingsmateriaal, bedrijven die geen bossen in eigen bezit hebben. Dat zijn price takers, in dit kader niet interessant. Bij hout gaat het vooral om de activiteiten ‘upstream’. Er zijn uiteraard ook risico’s, zoals ziektes en bosbranden. En het blijven beursgenoteerde beleggingen die nu eenmaal bewegen. Spreiding is ook hier van belang.
Photo by Arnaud Mesureur on Unsplash