Return to site

Is de OPEC zijn geloofwaardigheid kwijt?

Financieel Dagblad, 22 december 2018

· Financieel Dagblad

Oliekartel Opec besluit begin deze maand de oliekraan een beetje dicht te draaien, in de hoop zo de prijzen te stutten. Tot dusver werkt het niet: ook deze week ging er 11% van de prijs af, waardoor Brent-olie nu $54 kost. Is de Opec zijn geloofwaardigheid kwijt?

'Het belang van de Opec is duidelijk afgenomen. Saoedi-Arabië is niet meer die dominante kracht van weleer, dat is tegenwoordig de VS, die ook 's werelds grootste producent is. Daardoor komt een lage olieprijs niet direct meer ten goede aan de Amerikaanse economie, maar gaat het juist ten koste van de investeringen. Wel is er een positief effect op de consumptie, maar dat volgt pas later.

Het kan best zijn dat de olieprijs zich op korte termijn herstelt, maar voor de langere termijn zijn we vrij pessimistisch. De energietransitie is op het punt gekomen dat de groei van de vraag naar energie kan worden opgevangen met extra duurzame capaciteit. Olieproducenten blijven zitten met voorraden in de grond, de zogeheten stranded assets, en dat doet ze pijn.

Onthoud dat de koers van Kodak piekte toen digitale camera's pas 3% van het totaal uitmaakten. Waarschijnlijk zijn we het hoogste punt van de oliegerelateerde koersen al gepasseerd. Wat rest is een vrij lange periode van overcapaciteit.'

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK