Bladerend door alle voorspellingen voor komend jaar, viel mij op dat bijna niemand China durft aan te zetten. Totdat ik recent de outlook van JP Morgan onder ogen kreeg met de aansprekende kop ‘Buy everything in China’. Dinsdag volgde Goldman die stelt dat alle risico’s in China nu wel verdisconteerd zijn. Directe aanleiding voor dit enthousiasme is de recente versoepeling in het Chinese monetaire beleid, vrijwel op hetzelfde moment dat Fed gedwongen door de oplopende inflatie aankondigde om het opkoopprogramma versneld af te bouwen en volgend jaar de rente mogelijk drie keer te verhogen.
Niet het jaar van de stier
Op 18 februari van dit jaar schreef ik een column voor Fondsnieuws met het voorstel om Chinese aandelen te ruilen naar Chinese obligaties. De MSCI China stond toen 45 procent boven de piek van 2020 en vooral in de eerst zes weken van 2021 ging het hard met een plus van 20 procent. Toch waren er voldoende wolken aan de horizon. De piek op de Chinese aandelenmarkt viel samen met de piek in economische groei in China. Dat terwijl de groei in andere regio’s zoals de Verenigde Staten en Europa nog voortdurend naar boven werd bijgesteld. Zo sterk zelfs dat de Amerikaanse economie wel eens harder kon groeien in 2021 dan de Chinese. Toch bleef iedereen enthousiast over de Chinese groei, behalve de Chinezen zelf die niet verder wilden gaan dan een groei van 6 procent. Maar de Chinese overheid had dan ook voorkennis. In de zomer van 2020 had Peking het beleid van de drie rode lijnen aangekondigd om de kredietgroei bij de projectontwikkelaars te beteugelen, maar zonder het gewenste effect. Huizenprijzen bleven stijgen, ondanks het feit dat Xi Jinping toch duidelijk had gesteld dat huizen er zijn om in te wonen, niet om mee te speculeren. Ook zat het er voorlopig niet in dat het monetaire beleid werd verruimd. Toch was de Chinese beurs gewaardeerd op het hoogste niveau van de afgelopen negen jaar. Inmiddels staat de MSCI China meer dan 30 procent lager dan medio februari van dit jaar. Dat terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt sindsdien met 20 procent is gestegen, wat heeft geleid tot een historisch groot rendementsgat tussen China en de VS. De ruil naar Chinese staatsobligaties is goed uitgepakt, die zijn met meer dan 10 procent gestegen sinds februari.
Tien redenen om nu in China te stappen
1. De belangrijkste reden om meer te beleggen in China is de draai in de Chinese liquiditeitscyclus. In het verleden was er een sterke samenhang tussen de rendementen op de beurs en het monetaire beleid. Bovendien hebben beleidsmakers expliciet aangegeven dat ze meer groei willen.
2. Verder is China ondervertegenwoordigd in portefeuilles van buitenlandse beleggers. Dat komt deels door het beleid van bijvoorbeeld MSCI om het gewicht geleidelijk te verhogen. Recent is het mogelijk geworden om short te gaan op de Chinese index en voor MSCI zal dit in 2022 een reden zijn om het gewicht van China in de wereldindex te verhogen. Hetzelfde geldt ook voor Chinese obligaties.
3. Chinezen gaan zelf ook meer aandelen kopen. Hoewel er sprake is van een reëel positieve rente in China, zit meer dan 60 procent van het vermogen in de huizenmarkt. Nu de prijzen van nieuwe huizen al drie maanden op rij dalen, zal de interesse in aandelen bij een stijgende aandelenmarkt toenemen. In veel ontwikkelde landen buiten China zit slechts een kwart van het vermogen in het eigen huis.
4. Naast aandelen blijven Chinese staatsobligaties aantrekkelijk. Een positief reëel rendement, een gezond monetair beleid en de ambitie om de renminbi als reservemunt te positioneren naast de dollar zorgt ervoor dat de munt komende jaren verder kan appreciëren.
5. Het draaipunt voor de Chinese aandelenmarkt ligt opvallend vaak rond de jaarwisseling. Mogelijk komt dat door institutionele beleggers die dan weer wat meer risico durven te nemen, maar de ruis rondom het Chinese nieuwjaar zal ook een rol spelen.
6. Als China de economische groei wil stimuleren, betekent dit dat ze minder streng zullen zijn met betrekking tot nieuwe regelgeving. In de afgelopen maanden was er veel nieuws over nieuwe regels die een negatieve invloed hebben op de economische groei.
7. Evergrande en Kaisa zijn inmiddels officieel in default. Dat betekent bezit zaak, einde vermaak. Er zal een lang herstructureringsproces volgen, maar geen tweede Lehman.
8. Er is nu sprake van een tekort aan energie in China waardoor energie-intensieve fabrieken worden stilgelegd. Dat gaat nu ten koste van de groei, maar is tegelijkertijd de basis voor een potentieel sterk herstel.
9. De manier waarop de Amerikaanse overheid de inflatie kan drukken is door de handelssancties van Trump te versoepelen. De Amerikaanse kiezer geeft meer om inflatie dan om China en volgend jaar dreigen de Democraten tijdens de mid-terms de meerderheid in het Congres te verliezen.
10. Aangejaagd door de media en de opvallende samenwerking in de VS tussen Democraten en Republikeinen ten aanzien van China is het sentiment onder beleggers richting China extreem slecht, een prima contra-indicator.
Het belang van China in portefeuille
De Chinese aandelenmarkt en de Chinese obligatiemarkt zijn na die van de Verenigde Staten de grootste ter wereld. Op basis van koopkrachtpariteit is China de grootste economie ter wereld, zo’n 20 procent groter dan de Verenigde Staten. China is dan zo’n 20 procent van het wereld-BBP. Het belang van China voor de groei van de wereldeconomie is veel groter. Weinig beleggers buiten China zullen meer dan 20 procent aanhouden in Chinese aandelen, ondanks de sterk toegenomen aantrekkingskracht. Eigenlijk zou dit het moment zijn om Chinese aandelen te overwegen. Een weging van 20 procent in Chinese obligaties is al helemaal ongekend, terwijl dit zo’n beetje de laatste investment grade markt is waar er nog sprake is van een positief reëel rendement. Onbegrijpelijk dat obligatiebeleggers blijven alloceren naar landen waar de monetaire gekte is losgebroken. Een stevig gewicht van China in een portefeuille zorgt ook voor een betere spreiding van risico’s. In een tripolaire wereld met een dollarblok, een euroblok en een renminbiblok zou een gelijke verdeling niet misstaan.