Terug naar site

Meer risico’s in de VS 

Column IEX 2 november 2019

2 november 2019

De belegger met voldoende Amerikaanse aandelen in portefeuille kon de afgelopen tien jaar de beurs verslaan. Sinds de top van 2007 is de Amerikaanse beurs verdrievoudigd, terwijl de koersen in de rest van de wereld nu op het niveau staan van 2007. Uiteraard gerekend in Amerikaanse dollar, de basisvaluta voor elke belegger. Ook Europese aandelen bleven achter. Beleggers van buiten Europa zien twee grote risico’s: Brexit en Italië. Maar net nu die naar de achtergrond verdwijnen, doemen er voor Amerikaanse beleggers nieuwe risico’s op. Een belangrijk kantelpunt in de regionale allocatie.

In het Verenigd Koninkrijk is de kans op een no-deal-Brexit of een harde Brexit sterk afgenomen. In Italië was al eerder duidelijk dat, zoals altijd, de situatie zorgelijk is, maar niet ernstig. Nu Lega-leider Matteo Salvini aan de zijlijn staat, vaart het land een meer pro-Europese koers. Economisch gaat het Europa niet voor de wind, gelet op de aanhoudende daling van de inkoopmanagersindices. Maar een groot deel van die zwakte is te verklaren door specifieke factoren, zoals een daling van de Duitse autoproductie met 18% vanaf de top en de onzekerheid rondom Brexit. Gelukkig lijkt de bodem voor de inkoopmanagers nabij. De dienstensector heeft minder last dan voorheen van de vertraging in de industrie. Ook de consument blijft besteden en de ECB heeft de geldkraan opnieuw opengezet.

Amerikaanse beleggers zullen de komende twaalf maanden meer oog krijgen voor risico’s in eigen land. Volgens velen zijn Amerikaanse aandelen duur. Dat valt wel mee, zeker ten opzichte van de lage rente. Maar het grote waarderingsverschil met de rest van de wereld is niet meer te rechtvaardigen op het moment dat Amerikaanse aandelen niet langer worden gezien als een veilige haven in een onzekere wereld.

Amerikaanse aandelen hebben de laatste tijd moeite om de rest van de wereld bij te houden. De glans is van de IPO-markt af. Met de echte tech-IPO’s valt het nog wel mee, maar fake techaandelen zoals WeWork, Peloton en Uber hebben het moeilijk. Binnen FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Alphabets Google) zet alleen Apple nog nieuwe hoogtepunten neer. De markt lijkt te draaien en met haar de dollar en de rente. Na de politieke implosie van Joe Biden is Elizabeth Warren de belangrijkste Democratische presidentskandidaat. Warren wil Big Tech hard aanpakken. Daar blijft het niet bij. Zo wil ze de gezondheidszorg hervormen en ook Big Pharma reguleren. Ze wil verschillende grote fusies ongedaan maken. Ook zal ze op de eerste dag in het Witte Huis stoppen met fracking, terwijl 60% van de Amerikaanse olie op die manier wordt gewonnen. Ze wil de financiële sector hard aanpakken met haar Glass-Steagal Act van de 21e eeuw. Ook komt ze met 7% extra belasting op bedrijfswinsten boven de $100 miljoen en een landelijk minimumloon van $15 per uur. Allemaal zaken die beleggers niet leuk vinden. Verder is er de aanhoudende dreiging van impeachment. Tot slot zal een door verkiezingen gedwongen handelsdeal met China vooral gunstig zijn voor China en niet voor de Verenigde Staten.

Photo by NASA on Unsplash