Terug naar site

Niet elke grondstof is gelijk

Fondsnieuws, 1 juli 2021

1 juli 2021

Vanaf de start van de coronacrisis gedragen grondstoffen zich niet als één beleggingscategorie. De metalen stegen sterk meteen sterk, maar olieprijzen gingen eerst hard omlaag en zijn nog maar net hersteld van de historische koersval.  Dat hangt vooral samen met de vraag naar bepaalde producten en diensten. Door de lockdowns waren er veel minder vervoersbewegingen en zakte de vraag naar energie, vooral energie in de vorm van fossiele brandstoffen, sterk terug. Nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, heeft iedereen weer zin om er op uit te trekken. In plaats van spullen te kopen tijdens de lockdown, worden nu vooral diensten afgenomen. Binnenkort starten de vakanties en in de Verenigde Staten is het driving season al begonnen. Dat heeft een grote impact op de vraag naar energie. Tijdens de lockdown is er veel consumentenelektronica verkocht en ook allerlei apparatuur om thuis te kunnen werken, leren en winkelen. Ook gingen veel mensen het huis verbouwen. Dat heeft gezorgd voor een sterke vraag naar met name metalen. Veel houtleveranciers werden door de coronacrisis op het verkeerde been gezet. Ze gingen er juist van uit dat de coronacrisis voor minder vraag naar hout zou zorgen, om vooral vorig jaar verrast te worden door de sterke vraag. De houtprijzen leken even losgezongen van de fundamenten op het moment dat een gemiddeld huis 10 procent duurder werd, alleen door de stijging van de houtprijzen. Inmiddels zijn die meer dan gehalveerd. Nu iedereen weer op stap gaat, zakt de vraag bouwmaterialen en elektronische apparatuur wat terug, al blijven voorraden extreem laag en levertijden lang. Producenten reageren nu wel op de sterk gestegen prijzen.  

In het derde kwartaal zal de vraag naar olie waarschijnlijk weer op hetzelfde niveau liggen als voor corona. Er is niets zo goed voor de olieprijs als een lage olieprijs. De olieprijs was zelfs even negatief in april 2020. Dat heeft er niet alleen voor gezorgd dat een deel het aanbod is verdwenen. Het komt ook niet meer zo snel terug. Het lijkt erop dat er meer kapitaalsdiscipline is bij de olieproducenten. Dat heeft ook te maken met trends op het gebied van duurzaamheid. Zelfs centrale bankiers waarschuwen banken en investeerders om niet langer te investeren in fossiele brandstoffen, vanwege de ondernemingsrisico’s als gevolg van de energietransitie. Producenten reageren dus minder dan voorheen op de gestegen olieprijs. Daar komt nog bij dat Shell door de rechter is aangesproken op de CO2-uitstoot en dat ook oliemaatschappijen wel zien dat kasstromen die worden gegenereerd met alternatieve brandstoffen door de beurs veel hoger worden gewaardeerd dan kasstromen uit fossiele brandstoffen. Als ze de koers van het eigen aandeel omhoog willen krijgen, moet het roer om. Ook hier zorgt de kapitaalsdiscipline voor hogere olieprijzen. Goed voor de energietransitie. 

Agrarische grondstoffen zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Op dit moment is er sprake van een extreme hittegolf in West-Canada en de Verenigde Staten. Daardoor zijn de prijzen voor zomertarwe gestegen tot het hoogste niveau sinds 2013. De hitte heeft invloed op zowel de kwaliteit als op de hoeveelheid. In Canada wordt al gesproken van de slechtste oogst ooit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor raapzaadolie. Raapzaad kan slecht tegen warm weer, laat staan tegen de hitte van dit moment. De prijzen voor raapzaadolie zijn daarom gestegen tot het hoogste niveau sinds 1982. Naast een tekort aan water en de hitte zorgt het weer ook voor veel meer ongedierte. In sommige gevallen zijn de gewassen zo sterk aangetast dat het geen zin meer heeft om ze te oogsten. Mais en soja kunnen beter tegen de hitte en door de oplopende prijzen eind vorig jaar is het areaal vergroot, vrijwel even groot als in het recordjaar 2017. Tegelijkertijd zijn de voorraden laag en dat betekent dat er ook niets fout mag gaan met de oogst. Te veel of te weinig water kan ook hier voor problemen zorgen. 

De vraag naar metalen zal door het opengaan van de economie afnemen, maar er zijn enkele uitzonderingen. Vooral metalen die profiteren van de energietransitie blijven sterk gevraagd. Koper is voor de elektrificatie van cruciaal belang, niet alleen in elektrisch aangedreven auto’s, maar ook in de uitbreiding van de infrastructuur, iets wat toch al een impuls kreeg door de steunplannen van de verschillende overheden. Verder zijn er nog beleggers die van invloed zijn op de grondstoffen. Een jaar geleden namen veel beleggers juist afscheid van hun grondstofbeleggingen, maar dit jaar is het weer terug als de ultieme inflatiehedge. Gelukkig temperen de inflatieverwachtingen wat, maar reken met name bij energie en agrarische grondstoffen op verder stijgende prijzen. Dat zal ook weer nieuwe vraag van beleggers uitlokken. Wellicht dat grondstoffen zich dan weer meer gaan gedragen als één beleggingscategorie.