Terug naar site

Staat Netflix te hoog?

Fondsnieuws 28 mei 2020

28 mei 2020

Op 24 januari van dit jaar werd de stijging van het aandeel Netflix toegeschreven aan het aantal nieuwe abonnees in China. Een dag eerder was in Wuhan de lockdown afgekondigd en de gedachte was dat iedereen thuis zou zitten netflixen. Nu is Netflix nog niet beschikbaar in China, maar dit geheel terzijde. Het bedrijf wordt wel vaker verkeerd ingeschat. Meestal als verhuurder van dvd’s die weliswaar succesvol de slag naar online heeft gemaakt, maar elk moment kan worden weggevaagd door de opkomende concurrentie.

De reden om dit keer stil te staan bij Netflix is omdat volgens Han de Jong de beurs te hoog staat. Dat onderbouwde hij met twee voorbeelden: Amazon en Netflix. Afgelopen dinsdag stond ik uitgebreid stil bij de te lage waardering voor Amazon. Vandaag is de beurt aan Netflix. Net als Amazon is het aandeel Netflix dit jaar zo’n 30 procent gestegen. Verschil alleen is dat Amazon nu 1,2 biljoen dollar waard is en Netflix slechts 182 miljard dollar. Vergeleken met andere FANGMAN-aandelen valt het met de omvang van Netflix nog wel mee, maar het is met 2.900 procent rendement over de afgelopen tien jaar wel het best presterende aandeel.

Netflix heeft een grote invloed op de manier hoe we televisie beleven. Bij de traditionele televisiezenders is het wachten op het moment tot een film of een serie wordt uitgezonden. Via Netflix is alles op afroep beschikbaar. De generatie die opgegroeid is met internet, kijkt niet meer naar televisie. Ze gebruiken Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Hulu of HBO Go. Nieuw is de concurrentie van Disney, Apple, WarnerMedia en NBCUniversal. Bij elkaar zullen ze er voor zorgen dat traditionele televisie en kabeltelevisie grotendeels zullen verdwijnen. De voordelen van ‘op afroep’ zijn te groot. Wie er éénmaal aan is gewend, wil niet meer terug. Zelfs radio is tegenwoordig ‘op afroep’ beschikbaar en een reeds dood verklaarde technologie als de podcast is daardoor opeens springlevend.

Netflix heeft het grote voordeel dat het de eerste is in deze markt. Het heeft inmiddels de Noord-Amerikaanse markt veroverd. Er zijn 127 miljoen huishoudens in de Verenigde Staten en daarvan hebben er 70 miljoen een abonnement op Netflix. Het belangrijkste deel van de groei komt van buiten de Verenigde Staten. In 2016 begon het bedrijf met de internationale expansie in 130 landen. Inmiddels heeft Netflix daar bijna twee keer zo veel abonnees als in de Verenigde Staten. Het bedrijf wordt ook steeds beter in het gebruik van lokale content voor bepaalde regio’s, talen en culturen. Vanuit Netflix heeft alle content maar één doel en dat is zorgen dat je abonnee blijft. Het kijkgedrag en de keuzes van elke individuele kijker zorgt er via slimme algoritmes voor dat iedereen de best passende content krijgt voorgeschoteld. Doel is dus het hele gezin verslaafd te krijgen aan Netflix, een groot voordeel voor een bedrijf in de abonnementseconomie.

In het verleden gebruikte Netflix uitsluitend content van derden, maar steeds meer content maakt het bedrijf zelf. Dan speelt schaalgrootte een belangrijke rol, gezien de budgetten die nodig zijn om een film of een serie te produceren. Dankzij het Coronavirus was de kasstroom afgelopen kwartaal positief, omdat de productie tijdelijk stil kwam te liggen. Dankzij de lockdows neemt het aantal abonnementen snel toe. Niet alleen omdat mensen thuis zitten, maar ook omdat bioscopen, concerten, theaters moeite zullen hebben om weer open te gaan. Uiteraard is er concurrentie, maar die helpen ook om kabeltelevisie te verslaan. De consument zal straks meerdere streaming abonnementen combineren. Gelet op de marktpositie is een Netflix-abonnement een vast onderdeel zijn van zo’n selectie.

De marginale kosten van een extra abonnee zijn nihil, terwijl zij wel bijdragen aan het totale productiebudget van inmiddels zo’n 18 miljard dollar per jaar. Dit jaar zal het aantal niet-Engelstalige series verdubbelen van 70 in 2019 naar 130 in 2020. Vooral in Azië en Latijns-Amerika is er volop groeipotentieel. Met de groei van de hoeveelheid content is er ook ruimte om de prijs van een abonnement te verhogen. Binnen enkele jaren is het mogelijk om 80 miljoen abonnees te hebben in de Verenigde Staten en 350 miljoen daarbuiten. Met die aantallen is een winst per aandeel mogelijk van 30 dollar en dan is Netflix op de huidige koers lager gewaardeerd dan de markt. Net als bij Amazon zegt de huidige waardering dus niets over de toekomstige groei. Zeker niet als die winst wordt gedrukt door hoge investeringen. Bij dit soort bedrijven is het niet juist om je blind te staren op de huidige koers/winstverhouding. Overigens is het omgekeerde ook mogelijk. Er zijn veel aandelen die op basis van de winsten van de afgelopen jaren aantrekkelijk gewaardeerd lijken, maar door digitalisering en Corona verdwijnt een groot deel van de markt. Die aandelen zijn, zelfs na een halvering, op die optisch lage waardering veel te duur.