Terug naar site

Tien redenen om in Tech te blijven beleggen.

Fondsnieuws, 19 augustus 2021

19 augustus 2021

Tech-aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. De FANG-aandelen zijn nu maar liefst 50 procent goedkoper dan de Franse kampioenen (LVMH, L’Oréal, Kering en Hermes). De grootste IT-bedrijven groeien volgens de laatste kwartaalcijfers sneller dan de gemiddelde start-up. De kas spuit eruit. De top 20 Amerikaanse tech-bedrijven heeft op basis van de taxaties 2022 een gemiddeld kasstroomrendement van 5 procent.  

De waardering van technologie-aandelen is bovengemiddeld gevoelig voor de ontwikkeling van de rente. De inflatie loopt op, maar waarschijnlijk zal de reële rente op Amerikaanse staatsobligaties duidelijk negatief blijven. Er is sprake van een ontkoppeling tussen de inflatieontwikkeling en de rente, een direct gevolg van het onconventionele monetaire beleid van de centrale banken. Expliciet of impliciet controleren centrale banken de yieldcurve. Dit reflatiebeleid heeft als doel om de schulden als percentage van het inkomen (BBP) te laten dalen. Gelet op de omvang van de schulden, is men daarmee voorlopig nog niet klaar. 

De technologiesector is als geen andere sector gewend aan voortdurend dalende prijzen. Dat betekent dat op het moment dat de prijzen stijgen de winstmarges exploderen. Door de tekorten bij onder andere chips, de toegenomen kapitaalsdiscipline en het toenemend aantal pseudo-monopolies is het voor veel tech-bedrijven steeds eenvoudiger om prijzen te verhogen. Normaal stijgen de marges doordat de steile leercurve het wint van dalende prijzen. Nu is er een positieve schaar van een steile leercurve en stijgende prijzen. 

Technologie is een cyclische sector, maar er zijn nauwelijks signalen dat er te veel is geïnvesteerd in technologie, eerder lijkt er jarenlang te weinig geïnvesteerd. In het kader van de digitale transformatie mag er juist wel een schepje bovenop. Technologie maakt het mogelijk om stijgende loonkosten op te vangen door automatisering en robotisering, een belangrijke reden waarom veel bedrijven wel moeten investeren, er is gewoon geen personeel. 

We staan dankzij de geplande overheidsinvesteringen in infrastructuur, de energietransitie, de lage voorraden en de lange levertijden aan de vooravond van een lange opgaande fase in de investeringscyclus. Technologie wordt een steeds groter onderdeel daarvan. 

Technologie is in sommige opzichten ook een defensieve sector. De meeste grote tech-bedrijven hebben geen schulden en grote kasposities. Verder werken er in verhouding tot de omzet bijzonder weinig mensen in de IT-sector. Veel personeel is een vloek op het moment dat de lonen sterk stijgen in reactie op de oplopende inflatie.  

Veel technologie is goed voor het milieu. Relatief veel technologiebedrijven hebben zich gecommitteerd aan een net-zero-beleid, wat ook betekent dat ze minder gevoelig zijn voor hogere CO2-heffingen. Microsoft wil in 2030 zelfs klimaatnegatief zijn. Google wil in datzelfde jaar Carbon Free zijn. Amazon wil pas in 2040 de net-zero bereiken, maar dit bedrijf is op dit moment wel wereldwijd de grootste koper van alternatieve energie. Ook ASML, BYD en Baidu scoren goed. 

Tegen het einde van de bull-markt stijgen meestal de aandelen van bedrijven die daarvoor ook al aan kop gingen. Als we in een aandelenzeepbel zitten, dan zijn we pas halverwege. Op de piek van vorige zeepbellen lag de koers/winstverhouding tussen de 45 en de 70. Ook was er sprake van een negatieve risicopremie. Verschil met 2000 is wel dat de tienjaarsrente in de Verenigde Staten toen op 6 procent stond, nu moeten we nog moeite doen om de 1,6 procent aan het eind van het jaar te halen. Wat dat betreft is er meer rek voor hogere waarderingen dan tijdens vorige zeepbellen. 

De consolidatie in de semiconductorsector heeft gezorgd voor een uitstekende kapitaalsdiscipline, gelet op de huidige tekorten aan chips. Verder zitten we nog altijd midden in de semiconductorsupercyclus. Semiconductors zijn niet alleen vereist voor computers, maar ook voor de Cloud, voor 5G, voor Internet-of-Things, voor Big Data, voor kunstmatige intelligentie, mobiele telefoons etc. Er is niet meer sprake van één cyclus, maar er zijn meerdere cycli die samen de opgaande fase van de supercyclus vormen.  

Het reguleringsrisico is te overzien of in het geval van China al volledig in de prijs verdisconteerd. In het kader van de energietransitie lopen andere sectoren ook reguleringsrisico’s. De focus van de toezichthouder blijft vooralsnog beperkt tot enkele grote tech-bedrijven. Software, semiconductors, gaming en telecomapparatuur blijven grotendeels buiten de discussie. De FTC toetste voor wat betreft machtsconcentratie in het verleden altijd op drie zaken: prijs, kwaliteit en voldoende keuzemogelijkheden voor de consument. Die moeten bepalen of er wordt ingegrepen. Nu dalen veel technologische producten voortdurend in prijs en innoveren IT-bedrijven voortdurend waardoor de kwaliteit toeneemt. Verder is het lastig om deze feitelijke monopolies te zien als echte monopolies, het zijn gewoon populaire bedrijven. Apple heeft eigenlijk maar 15 procent van de wereldwijde markt voor mobiele telefonie in handen. Op het moment dat er sprake is van een gedwongen break-up, dan kan de som-der-delen zelfs meer waard zijn dan het geheel. Verder neemt regulering in de Verenigde Staten en Europa zoveel tijd in beslag dat veel nieuwe regels bij invoering alweer achterhaald zijn. Wat dat betreft is China veel effectiever.