Return to site

TikTok: de jeugd heeft de toekomst

Fondsnieuws 4 augustus 2020

· Fondsnieuws

Het is nu nog mogelijk om op te groeien in de Verenigde Staten zonder Microsoft. De wereld van jonge Amerikanen wordt gedomineerd door Android, iOS en Chromebooks. Gmail is dominant in de Amerikaanse consumentenmarkt. Documenten worden gedeeld via Google Docs. Microsoft heeft de mobiele revolutie gemist, maar kan zich niet veroorloven om de volgende generatie Amerikanen te missen. Gelukkig is er TikTok. TikTok geeft Microsoft toegang tot miljoenen jonge Amerikanen. Gebruikers van TikTok krijgen mogelijk straks advertenties te zien om een Surface of een xBox aan te schaffen. Waar Google YouTube gebruikt om gamers over te halen naar de Stadia streaming service, heeft Microsoft straks TikTok om gebruikers naar de xCloud game streaming service over te halen. Naast games kunnen gebruikers van Tiktok straks wellicht ook muziek, video, e-commerce of betaaloplossingen vinden op het Microsoft-platform

 

Microsoft wil namelijk een deel van TikTok kopen van ByteDance, een in 2012 door Zhang Yiming opgericht Chinees social media-bedrijf. Naast de Amerikaanse activiteiten horen ook Canada, Australië en Nieuw-Zeeland tot de deal. De overname is mogelijk gemaakt door president Trump die vorig week vrijdag aankondigde dat hij TikTok in de Verenigde Staten wil verbieden op basis van veiligheidsoverwegingen. Volgens Trump heeft de Chinese regering toegang tot de data van 100 miljoen Amerikaanse gebruikers. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, heeft al gesproken met Trump en hem gegarandeerd dat met Microsoft alle TikTok-data in de Verenigde Staten blijft. Zo lang die besprekingen duren, blijft TikTok in de Verenigde Staten in de lucht. Uiterlijk 15 september moet de deal rond zijn.

 

China verwijt Trump een dubbele standaard te hanteren en de principes van de Wereldhandelsorganisatie op het gebied van openheid, transparantie en discriminatie met voeten te treden. Toch is dat een opmerkelijk milde reactie vanuit Peking. Landen die het Chinese Huawei buiten de deur proberen te houden, worden door China harder aangepakt. Huawei heeft dan ook veel meer werknemers in dienst. Bovendien produceert Huawei ook de mobiele infrastructuur van het land. Van strategisch belang. Bytedance is een social mediabedrijf en een bron van zorg voor de Chinese censuur. Huawei heeft Amerikaanse technologie nodig om te produceren, Bytedance gebruikt juist de winsten uit China om te groeien in onder andere de Verenigde Staten. China kan bovendien moeilijk sancties instellen tegen Amerikaanse concurrenten van Bytedance. Facebook, Twitter, Google en YouTube zijn al verboden in China.

 

Microsoft ligt daarentegen wel goed in Peking, 90 procent van de computers in China draait op Windows. Dat China geen gevaar ziet in Microsoft komt wellicht ook doordat het bedrijf onder Steve Ballmer de opkomst van mobiele telefoons, apps, clouddiensten en social media volledig heeft gemist. De leidende positie van Microsoft werd overgenomen door Apple, Google, Amazon en Facebook, die zijn wel vrijwel allemaal verboden in China. Dankzij Nadella is er sprake van een sterke comeback van Microsoft. Er kwamen forse investeringen in de cloud (Azure) en veel kleinere overnames die voor versterking zorgden van het Microsoft-platform. De belangrijkste aankoop van Nadella tot op heden was LinkedIn in 2016. Dat is ook social media, maar niet zo hip als TikTok. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De TikTok-gebruikers van vandaag gebruiken straks LinkedIn, Office365 en andere applicaties op het Microsoft-platform. Bill Gates stelde altijd dat elke technologiebedrijf, ook Microsoft, binnen enkele jaren failliet kan gaan als het zich niet richt op de toekomst. Nadella zorgt er voor dat Microsoft nog enkele jaren mee kan. Met dank aan Trump, dat dan weer wel.

Photo by Aaron Weiss on Unsplash

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK