25 januari 2006

In Vietnam wonen 82 miljoen mensen (ter vergelijking in Turkije wonen 70 miljoen mensen) en het land zal in november van dit jaar China volgen in de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie. In 2001 tekende het land al een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten. Vorig jaar heeft het land het maximumpercentage buitenlandse aandeelhouders in genoteerde bedrijven verhoogd van 30% naar 49%. Sinds het jaar 2000 heeft Vietnam een kleine aandelenmarkt. Er staan circa 30 aandelen genoteerd aan de beurs van Ho Chi Minh City. Begin dit jaar is de totale marktkapitalisatie van de beurs verdubbeld naar maar liefst $ 1 miljard door de beursintroductie op 19 januari van Vinamilk. Er is ook nog een OTC-markt met een omvang van ongeveer $ 2,5 miljard.

Net als China is Vietnam communistisch en de meeste bedrijven waren tot voor kort in het bezit van de Staat. Wel is men op dit moment bezig met een grootschalige privatisering van meer dan 1000 bedrijven, waaronder dus Vinamilk. Het land is al bijna 20 jaar bezig met hervormingen die bekend staan als Doi Moi, wat vertaald kan worden als renovatie. Liberalisering en minder nadruk op collectiviteit in de landbouw zorgen er voor dat het ondernemende karakter van de bevolking boven komt drijven.

De Wereldbank rangschikte Vietnam vorig jaar in de top drie van hervormers in een groep van 155 landen, met name op het gebied van het eigendomsrecht, faillissementswetgeving en het contractenrecht. De economie groeide vorig jaar met meer dan 8%. Sinds de introductie van de hervormingen bedraagt de economische groei zo'n 7% per jaar. Dat betekent dat de economie van Vietnam in tien jaar tijd is verdubbeld. Kleine particuliere ondernemingen rijzen als paddenstoelen uit de grond en ook het aantal buitenlandse investeerders neemt jaarlijks toe. Nederland neemt hierbij de tiende plaats in. Tot de exportproducten behoren katoen, tabak, suikerriet, thee, koffie, rubber, rijst en olie (Vietnam beschikt over grote onderzeese aardoliebronnen).

Opvallend is de groeiende belangstelling van in het bijzonder Japanse bedrijven voor Vietnam. Directe aanleiding zijn de anti-Japan demonstraties in China, maar ook de (nog) lagere loonkosten in Vietnam zullen een rol spelen. Dit jaar bouwt Canon de grootste fabriek voor laserprinters in de wereld in Noord-Vietnam. Vergeleken met andere arme landen heeft Vietnam een zeer goed opgeleide bevolking. De leer van Confucius, die tot voor kort van grote invloed was op het maatschappelijk leven, benadrukte de rol van educatie. Veel Vietnamezen zien een goede opleiding als het middel om vooruit te komen. Slechts 15% van de inwoners is analfabeet. Dit is het laagste percentage van heel Azië.

Het is de verwachting dat de financiële markten van Vietnam in de komende jaren sterk zullen groeien. Dit zal zowel te danken zijn aan de beursintroductie van nieuwe bedrijven als de sterke economische groei. Bovendien is het aantal staatsbedrijven teruggebracht van 5600 in 2001 tot 3200 in 2005. Vietnam is vooral interessant voor beleggers met een lange termijn visie. De aandelenmarkt staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar privatiseringen zullen een flinke impuls geven aan de aandelenmarkt.