Berkshire Hathaway is dit jaar met 16 procent gestegen en heeft over de afgelopen 12 maanden 23 procent beter gepresteerd dan de S&P 500. Het bedrijf is eigenlijk een grote beleggingsportefeuille, maar dan wel één die goed bestand is tegen oplopende inflatie. Dat is ook niet zo vreemd want ‘pricing power’ is voor de heren Buffett en Munger een belangrijk criterium in hun selectieproces. Op dit moment lijkt de hele markt op zoek naar de heilige graal van de portefeuille die het best bescherming kan bieden tegen de oplopende inflatie en een analyse van Berkshire Hathaway biedt daarvoor aardige inzichten. De portefeuille bestaat ruwweg uit vier onderdelen.
Portefeuille met pricing power
In de zomer van 2020 nam Berkshire voor iets meer dan zes miljard dollar een belang in vijf Japanse handelshuizen (sogo shosha). Gemiddeld zijn die aandelen sindsdien meer dan 80 procent gestegen. Ook dit jaar staan Marubeni, Itochu, Mitsubishi, Mitsui en Sumitomo fors in de plus. Natuurlijk voldeden de aandelen in 2020 aan de value-criteria van Buffett. Gemiddeld werden de handelshuizen op 12 keer de kasstroom, 0,8 keer boek en minder dan 10 keer de winst verhandeld. Energie en mijnbouw waren een belangrijk onderdeel van deze Japanse conglomeraten, die vooral bekend stonden om hun verticaal geïntegreerde bedrijfsmodellen. Van exploratie, productie tot de uiteindelijke verkoop aan de consument. Een belangrijk voordeel van zo’n model is dat deze bedrijven ‘pricing power’ hebben, ze hebben zich door de verticale integratie ingedekt tegen stijgende grondstofprijzen. Deze bedrijven zijn onderdeel van de verzekeringsportefeuille van Berkshire Hathaway. In zijn jaarlijkse nieuwsbrief gepubliceerd in februari zag Buffett nog onvoldoende aantrekkelijke investeringsmogelijkheden, maar sindsdien heeft hij een belang van 4,2 miljard dollar genomen in Hewlett Packard, is verzekeraar Alleghany overgenomen voor 11,6 miljard dollar en nam Berkshire Hathaway een belang in Occidental Petroleum van 7,5 miljard dollar. Grote belangen in deze portefeuille zijn nog altijd Coca Cola, Bank of America en American Express.
Belang in Apple
Het belang van Berkshire in Apple is meer dan 150 miljard dollar waard en is daarmee nog altijd goed voor 20 procent van de waarde van Berkshire. Het is enige belang in de IT sector van Berkshire. Buffett kocht het belang niet vanwege de technologie, maar vanwege het merk Apple en het ecosysteem rondom de iPhone, twee redenen waarom er eigenlijk geen concurrentie is voor de iPhone. Hij is zelf een fervent gebruiker van de iPhone en Buffet zou nog liever zijn privéjet opgeven dan zijn iPhone. Apple is dan eigenlijk ook geen techbedrijf, maar een consumentenbedrijf. Apple is vooral bekend om het merk en de bijbehorende consumententrouw. Het maakt producten voor consumenten en is niet een voor Buffett zo moeilijk te begrijpen techbedrijf. Dit allemaal dankzij Steve Jobs die vanaf het begin de nadruk legde op ontwerp, design en branding. Het is ook een bedrijf met pricing power. Ondanks de optisch hoge prijs voor een iPhone blijft het value-for-money als je ziet wat je allemaal met een iPhone kan en welke andere apparaten je daarmee kan besparen.
BNSF Railways
Dit onderdeel is het fusieproduct van Burlington Northern en Santa Fe Rail. Burlington Northern was feitelijk al monopolist op de noordelijke routes naar het Westen en Santa Fe was monopolist op de zuidelijke routes. Nu heeft Buffett nagenoeg alle spoorlijnen ten westen van de lijn Chicago-Houston in handen. Tegenwoordig is beleggen in infrastructuur populair, als alternatief voor obligaties en met een ingebouwde compensatie voor hogere prijzen. Het mag duidelijk zijn dat een monopolie op een deel van de infrastructuur niet ten koste gaat van de prijzen of de winstmarges. Dit onderdeel van Berkshire is minimaal 200 miljard dollar waard en daarmee een kwart van het bedrijf.
Berkshire Hathaway Energy
Een onderdeel van het bedrijf waarvan meer recent de waarde het sterkst is gestegen is Berkshire Hathaway Energy, voor 90 procent in handen van Berkshire Hathaway. Dit is een bonte verzameling van pijpleidingen, nutsbedrijven, windmolens en zonne-energie, gas en andere energiebedrijven. Buffett heeft al meer dan 35 miljard dollar geïnvesteerd in alternatieve energie en is ook daarmee één van de grootste investeerders in de Verenigde Staten. Door de gestegen energieprijzen is dit onderdeel de laatste maanden snel in waarde gestegen en nu meer dan 150 miljard dollar waard.
Conclusie
Als we de vier onderdelen vertalen naar de structuur van de beleggingsportefeuille dan zien we een vierdeling met 25 procent value-aandelen met een nadruk op hoge kwaliteit, 25 procent in infrastructuur, 20 procent in de en IT/Consumentensector en 20 procent in energie. Opvallend is dat elk onderdeel op haar eigen manier bestand is tegen oplopende inflatie. Blijft over nog ruim 100 miljard aan cash en ook Buffett heeft ingezien dat bij de huidige inflatie het niet verstandig is om cash aan te houden in portefeuille en na een lange periode van rust aan het overnamefront, wordt er weer volop geïnvesteerd door Berkshire Hathaway. Inmiddels staat het aandeel ook weer in de top 10 grootste bedrijven in de wereld.