Terug naar site

Wazzup Ajax

Column Finanzen.nl 25 juli 2019

25 juli 2019

Budweiser wordt de nieuwe sponsor van Ajax

Bier draait net als voetbal om emotie. Freddy Heineken begreep dat met zijn ‘lachende e’ en de slogan Heerlijk Helder Heineken. Budweiser kan er ook wat van in de klassieke Wazzup-commercial. Voetbal wordt steeds commerciëler, mede dankzij de groeiende belangstelling uit Azië. Dat zorgt voor hogere uitzendrechten en hogere opbrengsten uit merchandise. Ook nieuwe groeimarkten zoals de FIFA games, gokken en de toenemende populariteit van vrouwenvoetbal dragen bij aan het commerciële succes. Ook is voetbal instawaardig, zo blijkt uit de vele selfies tijdens ‘El Clasico’. Door deze ontwikkelingen is voetbal ook interessant voor beleggers.

Notering Ajax aan beurs Amsterdam

Ajax staat sinds 1998 genoteerd aan de beurs van Amsterdam. Met de opbrengst werden belangen in Germinal Beerschot en Ajax Cape Town gekocht. Lange tijd konden beleggers het aandeel links laten liggen, het was meer wat voor de fans. De vereniging Ajax hield 73% van de aandelen, dus veel inspraak kregen beleggers niet. Bovendien zijn er ook nog enkele partijen die een 5%-pakket hebben, zodat de vrije verhandelbaarheid minder dan 10% is. Daaronder vallen ook nog alle fans die hun aandeel Ajax voor geen goud willen verkopen. Ondanks deze belangstelling stond het aandeel lange tijd onder de uitgiftekoers. Aandeelhouders kregen tot voor kort ook geen dividend, zelfs geen korting bij het kopen van een kaartje. Met een beursnotering kwam ook de verplichtingen, zoals een raad van commissarissen. Johan Cruijff vond al de buitenstaanders maar lastig en wilde in 2012 dat de club de aandelen weer terugkocht. Dat kon toen voor 30 miljoen, maar nu zou de penningmeester daarvoor 90 miljoen moeten ophoesten. Goede beleggingstip van Johan, uiteraard. Ajax heeft geen schulden, een kaspositie van 60 miljoen en de marktkapitalisatie is lager dan de waarde van de spelers die op het veld staan.

Winnen is belangrijker dan winst

Nederland is een groot voetballand, maar met relatief weinig inwoners. De vijf grote voetballanden in Europa zijn Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. In al die landen leveren de televisierechten een veelvoud op van die in Nederland. Bij elkaar gaat het per seizoen in deze vijf landen om circa 15 miljard, waarvan bijna de helft in Engeland. Een bedrag dat bovendien elk jaar sterk groeit. Het heeft er ook voor gezorgd dat Nederlandse clubs lange tijd moeilijk mee konden komen in Europa. Toch zijn die stijgende televisierechten in de vijf grote voetballanden goed nieuws voor het Nederlandse voetbal, want het merendeel van die televisierechten wordt gebruikt om spelers aan te kopen. Buitenlandse clubs zijn potentiële klanten van de uitstekende jeugdopleiding en de scouts van Ajax. Sinds het Bosman-arrest is het minder gemakkelijk om daar geld mee te verdienen, maar Ajax is sindsdien recordhouder voor wat betreft de opbrengsten uit transfers. En dat was voor de recordtransfer van Frenkie de Jong naar Barcelona en het vertrek van De Ligt naar Juventus. Vergeleken met veel grotere clubs heeft Ajax nog altijd een opmerkelijk goede en brede jeugdselectie. Ajax kan daarmee ook voetballend verdienen aangezien de prijzengelden ook sterk stijgen. Een steeds groter deel van de televisierechten gaat via het prijzengeld naar de winnende clubs.

Beleggen in voetbal

Ondanks de stevige balans, het feit dat alleen al de huidige selectie meer waard is dan de volledige marktkapitalisatie, het belang in de Arena, in Ajax Cape town en andere faciliteiten, is de waardering voor het aandeel Ajax ook na de recente koersstijging lager dan veel buitenlandse clubs. De top tien in Europa (Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern Munchen, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur en Juventus) zijn elk meer dan 1,5 miljard waard. Die draaien wel meer omzet, maar maken niet altijd meer winst en schuldenvrij zijn ze ook niet. Ter vergelijking, gecorrigeerd voor de kaspositie is de ondernemingswaarde van Ajax op dit moment 270 miljoen. Die buitenlandse clubs zijn wel belangrijke klanten van Ajax. Dat helpt ook het Nederlandse voetbal doordat Nederlandse spelers internationale ervaring op doen. Winnen is op lange termijn ook goed voor de aandeelhouders. Reken niet te veel op dividend, het geld gaat waarschijnlijk naar hogere salarissen van de spelers. De aandeelhouder staat bij veel voetbalclubs niet op de eerste plaats, maar succes op het veld staat tegenwoordig steeds vaker gelijk aan financieel succes. Nu Ajax ook een internationaal aansprekende sponsor heeft gevonden, kan dat een opsteker zijn voor de merchandise, de games en de belangstelling vanuit Azië en de VS. Watching the game, having a Bud!