Terug naar site

China komt sterker uit de crisis

Fondsnieuws 25 maart 2020

25 maart 2020

China is het ‘ground zero’ van het Coronavirus. Desondanks is van alle grote aandelenmarkten de Chinese beurs dit jaar de best presterende. Sinds 23 januari zitten de inwoners van miljoenenstad Wuhan in quarantaine en ze moeten het nog tot tenminste 8 april uithouden. Maar de maatregelen voor de provincie Hubei worden vandaag versoepeld. Inwoners in het bezit van een gezondheidsverklaring mogen weer reizen, met uitzondering van Wuhan. Twee weken geleden bracht Xi Jinping een bezoek aan Wuhan, nadat het aantal besmettingen sinds de piek van 3 februari fors is gedaald. Er is ook een piek op 12 februari, maar dat is een anomalie als gevolg van aangepaste criteria. China is het eerste grote land dat de virusuitbraak achter zich kan laten.

Ook economisch is de Coronacrisis in China het dieptepunt gepasseerd. De Chinese economie komt weer op gang, nu nog op 80 procent van het niveau van voor het Chinese nieuwjaar. Het kolenverbruik ligt op 75 procent van begin dit jaar, maar de bezettingsgraad in het binnenlandse vrachtvervoer is al weer terug naar bijna 100 procent. Ook de files zijn weer terug. In het eerste kwartaal zal er uiteraard sprake zijn van economische krimp, maar dat wordt gevolgd door een tweede kwartaal waarin de economie meer dan 8 procent kan groeien, en dat op een moment dat de rest van de wereldeconomie fors krimpt.

Met het herstel van de Chinese economie stijgt ook de populariteit van de Chinese leiders. Die stond onder druk na de dood van de klokkenluidende arts uit Wuhan. China is terug op het wereldtoneel. Waar president Trump consequent spreekt over het Chinese virus, verbetert het imago van China in de wereld snel. De Chinese aanpak van de crisis is een voorbeeld voor velen. Diverse landen krijgen steun in de vorm van mondkapjes en beademingsapparatuur uit China. Italië bedelde tevergeefs in Europa, maar het was China die als eerste doorkwam met goederen en mensen. In 2008 redde China de wereld door de eigen economie te stimuleren en nu helpt het de wereld bij het bestrijden van het virus.

De paniek in China was veel minder groot dan in de rest van de wereld. Uiteraard speelt social media daarin een rol. Het nieuws over een virusbuitbraak is uitstekend geschikt om op het internet viraal te gaan. Maar in China is er geen Facebook, Instagram of Whatsapp. Een autocratie kan ook veel sneller draconische maatregelen nemen dan westerse democratieën. De uitslagen op de financiële markten waren in China niet zo groot, de rente op Chinese staatsobligaties en ook de renminbi bleven opmerkelijk stabiel. Door de combinatie van de zorgende politieagent in de wereld en financiële stabiliteit wordt China steeds meer gezien als veilige haven. Er stroomt dan ook geld van buitenlandse beleggers naar de Chinese obligatiemarkt. Het is bovendien één van de weinige overgebleven obligatiemarkten met een toonbaar nominaal rendement. De Chinese aandelenmarkt heeft zelfs de Amerikaanse aandelenmarkt verslagen sinds het aantreden van Trump.

Toch zit vrijwel elke belegger in de wereld sterk onderwogen China. Niet omdat de waardering te hoog is, of de groei te laag, maar omdat veel beleggers het nieuws uit China niet vertrouwen. Westerse media versterken het beeld van het gele gevaar. Objectiviteit is vaak ver te zoeken. Ironisch is dat door het Coronavirus westerse landen meer op China gaan lijken. Nood breekt immers wet, met meer overheid en minder marktwerking tot gevolg. Het gewicht van China in verschillende indices is stijgende, nu ook geholpen door het betere rendement. Tijd voor meer China in de portefeuille van beleggers.

Photo by Han Dieperink, October 2019, Forbidden City