Return to site

De moeder van alle rotaties

Fondsnieuws 10 november 2020

· Fondsnieuws

In een onderzoek onder 94 Corona patiënten bleek het vaccin van Pfizer en partner BioNTech voor 90 procent effectief. Die uitkomst was goed voor één van de grootste sectorrotaties ooit. Aandelen die profiteren van de Coronacrisis stonden onder druk en de eerdere verliezers zagen een spectaculair koersherstel. Vooral de BEACH-aandelen (Booking, Entertainment & Live Events, Airlines, Cruises & Casinos, Hotels & Resorts) zien eindelijk licht aan het eind van de tunnel. Zoom daalde met meer dan 10 procent, terwijl Uber met meer dan 10 procent steeg. En dat allemaal in één dag.

Toch is de komst van een vaccin geen binaire gebeurtenis. De afgelopen maanden werden er steeds meer rapporten gepubliceerd over de mogelijke consequenties van een vaccin op de beurs. De nadruk in die rapporten lag vooral op de positieve effecten op cyclische aandelen. De meeste analisten gingen er van uit dat tegen het einde van het jaar er voldoende Fase-3 resultaten bekend zouden zijn van verschillende vaccins, waarna enkele maanden later één of meerdere vaccins zouden worden goedgekeurd. Pfizer en BioNtech ronden nu de Fase-3 af met en onderzoek onder circa 44.000 personen. De FDA zal nog wel enkele maanden wachten om meer te weten te komen over ongewenste effecten van het vaccin, maar dit nieuws heeft er voor gezorgd dat beleggers door het dal kunnen kijken. Er bestaat een wereld na de Coronacrisis. Het zal nog wel even duren voordat er voldoende doses zijn, maar kennelijk hebben ook BEACH-aandelen een toekomst. Per saldo is het niet veel meer dan een weliswaar langdurige, maar eenmalige negatieve gebeurtenis.

Deze rotatie kan een extra impuls krijgen zodra er een nieuw fiscaal pakket komt. In de Verenigde Staten wordt daarover al onderhandeld sinds de zomer. Door de presidentsverkiezingen is dit pakket vertraagd. Nu lijkt iedereen er op te rekenen dat het pakket pas eind januari in het nieuwe Congres zal worden aangenomen en bovendien ook nog eens in afgezwakte vorm. De meerderheid van de Republikeinen in de Senaat is echter klein en er zijn maar enkele goedwillende Republikeinse senatoren nodig voor een veel steviger pakket, eventueel zelfs voor de inauguratie van de nieuwe president. Een omvangrijk fiscaal pakket zorgt voor een verdere stijging van de rente en een verzwakking van de Amerikaanse dollar, het signaal waar beleggers in meer cyclische aandelen op wachten.

Een vaccin is goed nieuws voor de vele patiënten en ook goed nieuws voor de economie. Het is maar de vraag of een vaccin op termijn ook goed nieuws is voor de beurs. Met het herstel van de economie wordt de noodzaak van centrale bankiers om in te grijpen minder groot. Economie en liquiditeit zijn immers communicerende vaten. Het ingrijpen eerder dit jaar had vooral als doel om de financiële stabiliteit te bewaren en dat is uitstekend gelukt. Het neveneffect was een sterk herstel op de aandelenmarkt, gedreven door de dubbele liquiditeit van centrale bankiers en overheden. Met het herstel van de economie en het naderende einde van de Coronacrisis kunnen centrale banken zich veroorloven om een pas op de plaats te maken. Gelukkig sturen ze nu niet meer op inflatie. Inflatie wordt juist gezien als de oplossing voor te hoge schulden. De inflatie moet omhoog en wel naar een niveau dat er nooit meer sprake van deflatie. Het tijdperk van de monetair-economische filosofie is ten einde en we gaan het opnieuw met Keynes proberen. Grote infrastructurele projecten, extra overheidsbestedingen, een oplopende staatsschuld en een centrale bank die het niet alleen toelaat, maar zelfs stimuleert, desnoods met behulp van monetaire financiering. Dat kan er voor zorgen dat deze sectorrotatie geen eendagsvlieg is. Het blijft in meerdere opzichten een bijzonder beursjaar.

Photo by Farhan Azam on Unsplash

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK