Return to site

Suganomics is Abenomics in het kwadraat.

Fondsnieuws 12 november 2020

· Fondsnieuws

In september nam Yoshihide Suga het stokje over van Shinzo Abe, de langst zittende premier van Japan. Als partijsecretaris van de LDP was Suga verantwoordelijk voor de implementatie van Abenomics en een groot voorstander van daarbij behorende hervormingen. In Japan wordt Suga ook wel ‘uncle Reiwa’ genoemd. Suga onthulde namelijk Reiwa als de naam van het nieuwe keizerlijke tijdperk. Alles wijst er op dat met Suganomics de lijn van Abenomics wordt voorgezet, maar dan in een veel hoger tempo. Het zorgt voor beursrecords in Japan. Waarschijnlijk is dit nog maar het begin.

Suga trad aan na een economische krimp van 28 procent in het tweede kwartaal. Het werd dus tijd om de economie te stimuleren. Bij twee pijlen van Abenomics, fiscaal en monetair stimuleren, is het vooral meer van hetzelfde. Suga focust vooral op de derde pijl, die van de hervormingen. In de jaren tachtig heeft Suga geholpen bij de privatisering van Japan Railways en sindsdien is hij een warm pleitbezorger van marktwerking. Meteen na zijn aantreden werd duidelijk dat hij op ook drie speerpunten heeft: digitale transformatie, hervorming van het financiële stelsel en meer concurrentie op het gebied van telecom. Volgens Suga kunnen de telecomtarieven in Japan met 40 procent omlaag. Suga staat er om bekend dat hij ook realiseert wat hij belooft, mede door zijn uitstekende controle op de bureaucratie in Tokio. Het hervormingspotentieel in Japan is enorm. Zeker in de dienstensector hebben buitenlandse bedrijven nauwelijks toegang. In de Verenigde Staten ligt de productiviteit in dat deel van de economie maar liefst 50 procent hoger. Als het Suga lukt om de productiviteit naar Amerikaanse niveau te brengen in tien jaar tijd, dan groeit de Japanse economie alleen al op basis daarvan de komende tien jaar met 3 procent per jaar.

Sinds de jaren tachtig zijn vijandige overnames een wereldwijd fenomeen, maar niet in Japan. Daar is een vijandige overname nog nooit gelukt. Dat gaat veranderen. Sinds 2019 zijn er verschillende pogingen geweest en daar zijn vooraanstaande namen (Itochu en Hoya) bij betrokken. Nu wordt het vijandige bod van Nitori op Shimachu overboden met een 30 procent hoger bod van het Japanse DCM. Nitori is een voorbeeld voor veel andere Japanse bedrijven. Akio Nitori is oprichter van Nitori en een gerespecteerd man in Japan. In het verleden was hij voorzitter van de werkgeversorganisatie Keidanren en CEO van het conglomeraat Orix. Goed voorbeeld doet volgen, zeker in Japan. Maar liefst de helft van de bedrijven in Japan noteert beneden de boekwaarde en er zijn meerdere bedrijven waarvan de marktkapitalisatie lager is dan de netto-kaspositie die zij aanhouden. Japan is een paradijs voor vijandige overnames.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Japan. Als Suga goed presteert, wat onder andere betekent dat hij het Coronavirus onder controle krijgt, wordt hij daadwerkelijk gekozen als leider. Op dit moment zijn er in Japan ongeveer even veel mensen besmet met Corona als er in Nederland dagelijks bijkomen. Suga profiteert volgend jaar ook van de uitgestelde Olympische Spelen. Bovendien hoeft hij minder te schipperen tussen China en de Verenigde Staten, nu Trump van het strijdtoneel gaat verdwijnen. De Japanse aandelenmarkt zal sterk profiteren van het economische herstel na de Coronacrisis. Japan wordt immers nog altijd gezien als een warrant op de wereldeconomie. De Nikkei 500-index staat op een all-time-high, maar de Nikkei 225 index heeft nog wel even te gaan, hoewel die ook op het hoogste niveau staat sinds 1991. Blijkbaar ziet ook Warren Buffett brood in het oude Japan. Japanners zelf beleggen meer in Japanse aandelen. Jarenlang lieten ze de eigen beurs links liggen en mevrouw Watanabe – in Japan beheren vrouwen meestal het gezinsvermogen – verdiende haar geld lange tijd met carry-trades in verschillende valuta, na eerst goedkoop te hebben geleend in Japanse yen. Maar door de dalende rentes moet ook zij nu op zoek naar een alternatief. Veel Japanse bedrijven lijken ontworpen te zijn voor een wereld na de Coronacrisis. Circulair, duurzaam en robuust zijn typisch Japanse waarden. Vreemd dat veel beleggers Japan nog altijd onderwegen.

Photo by Lin Mei on Unsplash

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK