Terug naar site

FAANG profiteert van de Coronacrisis

Fondsnieuws 16 april 2020

16 april 2020

Het aandeel Amazon bereikte deze week een nieuw hoogtepunt. Met alle FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) gaat het dit jaar goed. Het aandeel Netflix profiteert het meest van de lockdown en staat 28 procent hoger. Amazon (+ 24 procent dit jaar) ziet een sterke groei van het online winkelen en het werken via de cloud. Ondanks alle leveringsproblemen en het sluiten van alle winkels, staat het aandeel Apple dit jaar slechts 2 procent lager. Google (Alphabet) en Facebook staan respectievelijk 6 en 10 procent lager, maar dat is altijd nog beter dan de markt (-12%). Ook techgigant Microsoft staat dit jaar 10 procent hoger.

Amazon heeft in één maand meer dan 100.000 mensen aangenomen en gaf begin deze week aan dat ze nog eens 75.000 mensen gaat aannemen. Daarna zal het bedrijf wereldwijd bijna 1 miljoen mensen in dienst hebben. Netflix ziet het aantal abonnees sterk stijgen en hoeft ook nog eens minder uit te geven aan reclame en marketing. Veel nieuwe producties liggen stil. Dat is een risico voor de lange termijn, maar goed voor de marges op korte termijn. Microsoft en Apple hebben wel problemen aan de productiekant, maar zijn echte online-bedrijven. Alleen Google en Facebook die samen meer dan 50 procent van de markt voor online advertenties verdelen zijn gevoelig voor de economische cyclus. Daar staat tegenover dat ook zij via onderdelen als YouTube, Google Hangout en Instagram profiteren van de lockdown.

De Coronacrisis zorgt er ook voor dat concurrenten van Big Tech het zwaar hebben. Voor nieuwe uitdagers zal het niet eenvoudig zijn om geld op te halen. Voor bestaande concurrenten kan deze crisis aanleiding om het bijltje er bij neer te gooien. Big Tech is meestal schuldenvrij en beschikt over riante kasposities. De één na de andere retailer dreigt op korte termijn failliet te gaan. Zelfs na de lockdown zal online winkelen blijvend marktaandeel hebben gewonnen. Netflix heeft concurrentie van onder andere Disney en Apple TV, maar de net gestarte concurrent Quibi zal het niet gemakkelijk krijgen.

De feitelijke monopoliepositie van Big Tech wordt gezien als de meest kwetsbare plek van de FAANG-aandelen. Frankrijk gaf vorige maand Apple nog een boete van 1,1 miljard euro vanwege het beleid van Apple om prijsconcurrentie in afzetmarkten tegen te gaan. Wat de FAANG-bedrijven door hun leidende positie gemeen hebben, is dat zij actief proberen om de concurrentie buiten de deur te houden. De roep om Big Tech op te splitsen wordt steeds luider, al zal men in Silicon Valley opgelucht ademhalen dat Sanders en Warren geen kandidaat meer zijn voor het presidentschap. Het is maar de vraag of opsplitsen nodig is. Big Tech-namen uit het verleden zijn verrassend snel van het toneel verdwenen. IBM, General Electric, HP, Xerox: dit waren ooit de grootste blue chips, maar zijn tegenwoordig een schaduw van wat zij ooit zijn geweest.

Mogelijk dat maatregelen om de privacy te waarborgen veel meer impact hebben op Big Tech. Dat Apple en Google nu samen een Corona-app gaan ontwikkelen, stemt critici niet gerust. Voor Facebook en Google is de klant het product. Maar Apple heeft de bescherming van privacy onderdeel van het product gemaakt, tot ergernis van andere Big Tech bedrijven. De consument accepteert minder privacy als daar wat tegenover staat. Zo is Amazon Prime is immens populair, een gegeven paard kijk je toch niet in de bek. Populariteit en een goede reputatie vormen de beste bescherming tegen strengere privacyregelgeving. Die populariteit neemt door de Coronacrisis toe nu iedereen online werkt, leert en winkelt. Ook goed voor de aandeelhouders.