Return to site

Kamela Harris als president van de VS

Fondsnieuws 13 augustus 2020

· Fondsnieuws

De relevantie van Harris: drie redenen

Biden heeft Kamela Harris gekozen als running mate. Een vicepresident in de Verenigde Staten speelt normaal gesproken geen rol van betekenis. Dit keer zijn er drie redenen dat de rol van Harris meer is dan alleen het doorknippen van lintjes. Allereerst vergroot Biden met Harris de kans op een overwinning. Biden staat weliswaar voor in de peilingen, maar met nog 81 dagen tot de verkiezingen is het geen gelopen race. Van Trump mag een groots slotoffensief worden verwacht, geholpen door het herstel van de economie en de records op de aandelenmarkt. Biden is vrijwel onzichtbaar en niet sterk in het debat. Harris is daarentegen een ervaren ‘debater’ en zal met haar Aziatisch-Jamaicaanse achtergrond veel kiezers trekken. Ze is ook pro-Israël, wat goed valt bij de joodse achterban van de Democraten. Harris is een kandidaat van het midden, waarmee Republikeinen die genoeg hebben van Trump, kunnen worden overgehaald. De tweede reden waarom Harris als vicepresident een grote rol kan spelen is de leeftijd van Biden. Als Biden president wordt dan is hij 78 jaar. Ronald Reagan vertrok na 8 jaar presidentschap op 77-jarige leeftijd. Trump is nu 74 jaar. Niet eerder was de statistische kans zo groot dat een vicepresident daadwerkelijk ook de president van de Verenigde Staten zal worden. De derde reden waarom de keuze voor Harris zo’n grote betekenis heeft, is dat Harris bij de volgende verkiezingen vrijwel automatisch de kandidaat is voor de Democraten. Anders zou Biden met 86 jaar nog president zijn. Harris is het definitieve nieuwe gezicht van de Democraten en mogelijk de volgende Amerikaanse president.

Harris opsteker voor Big Tech

Kamela Harris komt uit Californië. Ze is procureur-generaal geweest van Californië en zit voor Californië in de Senaat. Biden heeft een opvallend slechte relatie met Silicon Valley en kwam er nauwelijks. In mei was hij nog voor het opsplitsen van Facebook en bekritiseerde hij Amazon voor het niet betalen van belastingen. Kamela Harris is daarentegen een kandidaat waarin techbedrijven zich beter in kunnen vinden. Harris heeft goede relaties met de top van Silicon Valley. Zij is goed bevriend met Sheryl Sandberg, de nummer twee bij Facebook. Verder is Harris vooral pragmatisch en veel minder ideologisch. Reken er maar op dat Biden nu volop wordt gesponsord door Silicon Valley.

Niet alleen maar goed nieuws voor financiële markten

Toch is de keuze voor Harris niet alleen maar goed nieuws voor de financiële markten. Omdat zowel Biden als Harris een kandidaat zijn van het centrum, zal de linkervleugel meer eisen stellen op het gebied van het te voeren beleid. Om de eenheid binnen de partij te bewaren, zal Biden veel van deze voorstellen overnemen. Denk daarbij aan een verhoging van het minimum loon van 7,25 dollar naar 15 dollar per uur. Ook zal het belastingtarief voor de rijke Amerikanen en Amerikaanse bedrijven omhoog gaan. Reken ook op een hogere vermogenswinstbelasting op aandelen, obligaties en vastgoed. China zal de komst van Harris met lede ogen aankijken. De Republikeinen en de Democraten zijn het over een ding eens en dat is het aanpakken van China. Alleen leggen de Democraten veel meer de nadruk op mensenrechten in Tibet, de Oeigoeren en Hongkong. Harris is niet voor hogere handelsbarrières, maar lanceerde in 2019 wel de Uyghur Human Rights Policy Act. Maar bovenal is Harris een echte politica en dat maakt haar vreemd genoeg veel meer voorspelbaar dan Trump. Dat is dan wel weer goed voor de financiële markten.

Photo by Han Dieperink, Washington 27 April 2014

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK