Return to site

Structurele en cyclische voorkeur voor smallcaps

Fondsnieuws 11 augustus 2020

· Fondsnieuws

Wie alleen in een indexfonds op de MSCI All Countries World index belegt, is een actieve belegger. Deze belegger kiest er namelijk voor om niet te beleggen in 15 procent van de totale aandelenmarkt. Van de 8.772 beursgenoteerde bedrijven wereldwijd worden er slechts 2.986 geselecteerd voor de MSCI All Countries World index. Twee derde van alle bedrijven worden dus uitgesloten. Het zijn bedrijven met een te kleine marktkapitalisatie. Toch behalen deze smallcaps sinds 1923 gemiddeld 2,3 procent meer rendement per jaar dan het marktrendement, maar dat wordt wel veroorzaakt door enkele spectaculaire jaren van outperformance. Smallcap-aandelen doen het normaal gesproken goed vanaf de bodem van de bear-markt, alleen niet dit jaar. Zo’n herstel doet vermoeden dat het risicoprofiel van smallcaps hoger is dan van largecaps. Het hogere rendement is dan niet meer dan een vergoeding is voor het hogere risico. Maar de wereld voor smallcaps is structureel aan het veranderen. Door deglobalisering, digitalisering en de Coronacrisis gaat juist het risicoprofiel van de largecaps omhoog en dat van smallcaps omlaag. Vreemd genoeg juist op een moment dat de relatieve waardering van smallcaps ongebruikelijk laag is.

Smallcaps profiteren van het herstel

In het verleden kon met smallcaps dus een bovengemiddeld rendement worden behaald tijdens het herstel uit een recessie. Smallcaps profiteren bovengemiddeld van het herstel van de economische cyclus. In de Verenigde Staten is er een sterke correlatie tussen de relatieve performance van smallcaps vs largecaps en de ontwikkeling van de ISM-index. Ook de verschillen in financiering spelen een rol. Grote bedrijven zijn meestal gefinancierd met langer lopende leningen, terwijl kleinere bedrijven veel korter zijn gefinancierd. Kleine bedrijven profiteren daarom bovengemiddeld van lagere rentes, ook omdat ze vaak zwaarder zijn gefinancierd dan grote bedrijven. Daarnaast profiteren smallcaps van stijgende inflatieverwachtingen.

Digitalisering gunstig voor smallcaps

Elke crisis vraag om een groot aanpassingsvermogen. Kleine bedrijven zijn beter in staat om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit dan grote organisaties. Grote organisatie hebben vaak omvangrijke IT-systemen en processen. Ze missen daardoor de vereiste flexibiliteit om zich aan te passen. Kleine bedrijven profiteren tegenwoordig optimaal alles uit de cloud. Zij kopen geen dure IT-systemen meer, maar hebben via de cloud altijd toegang tot de beste applicatie. Door een abonnement op de diensten die ze nodig hebben, kunnen ze veel beter concurreren met grote bedrijven die zo nodig alles zelf willen doen.

Deglobalisering negatief voor multinationals

Smallcaps zijn vaak binnenlands georiënteerd. Hier geen grote multinationals die overal ter wereld kunnen produceren en die wereldwijd hun producten verkopen aan klant. Largecap multinationals zijn het product van vele decennia’s globalisering. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er meer dan 1000 bedrijven (vooral largecaps) die alleen nog maar producten ontwerpen, ontwikkelen en verkopen, maar niet meer produceren. De productie vindt plaats in Azië, waar de fabrieken staan van de wereld. Maar opeens is het hebben van Chinese activiteiten voor een Amerikaans bedrijf of Amerikaanse belangen voor een Chinees bedrijf geen voordeel meer maar een risico. Smallcaps kunnen profiteren van de trend naar deglobalisering, regionalisering en lokalisering.

Smallcaps en de Coronacrisis

Het traditionele bedrijfsmodel met grote fabrieken en kantoren - een product van de industriële revolutie - heeft door de Coronacrisis zijn langste tijd gehad. Grote bedrijven waarvan medewerkers nu massaal thuiswerken verliezen snel het voordeel van de schaalgrootte. Menselijke interactie via een videoverbinding is binnen grote bedrijven geen sinecure. Ook hier zijn smallcaps in het voordeel. De grote lege kantoren zijn een extra last voor de grote bedrijven. Door de Coronacrisis zitten er in largecap-indices steeds meer zombie-bedrijven, een goede reden voor beleggers om op zoek te gaan naar alternatieven. Inmiddels zijn smallcaps zich ook bewust van de voordelen van ESG, zodat dat dit geen drempel meer vormt voor beleggers.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK